Bioeconomia circulară, un nou model de abordare a resurselor

publicat de Florin Mitrea
1 vizualizări
Bioeconomia circulară

Sistemele agricole și alimentare convenționale au la bază o abordare liniară: preluarea resurselor naturale pentru a produce hrană și combustibili, generarea de deșeuri care contaminează apa și solul și emiterea de poluanți nocivi. Însă un nou model de producție capătă tot mai multă atenție în comunitățile științifice și de afaceri: bioeconomia circulară. Aceasta reduce și reciclează deșeurile, înlocuiește combustibilii fosili cu alternative energetice regenerabile și regenerează sistemele naturale.

Această abordare este esențială pentru hrănirea unei populații globale aflate în continuă creștere, în condițiile unui mediu sustenabil. Cu toate acestea, conceptul este complicat și ridică unele semne de întrebare importante. Cum ar trebui implementată reducerea deșeurilor? Cât de departe putem merge având în vedere costurile și beneficiile? Cum ar putea bioeconomia circulară să fie acceptată de fermieri, industrie și consumatori într-o economie de piață liberă?

Un studiu recent, realizat de economiști și oameni de știință renumiți, susține că modelul bioeconomiei circulare trebuie să se extindă dincolo de aspectele sale tehnice privind reducerea deșeurilor și să încorporeze o abordare economică bazată pe valori. Autorii subliniază necesitatea unor politici corecte, a unor stimulente și a unor semnale de piață care să convingă consumatorii și producătorii să ia decizii sănătoase din punct de vedere ecologic și la asigurarea unui sistem echitabil.

O bioeconomie circulară oferă cadrul pentru reducerea deșeurilor și îmbunătățirea sustenabilității pe tot lanțul economic. Are scopul de a reduce contaminarea mediului asociată cu producția agricolă și transformă sectorul energetic, fabricarea plasticului și alte industrii prin utilizarea deșeurilor agricole ca resursă pentru reducerea dependenței de combustibili fosili și decarbonizarea economiei.

Autorii au încorporat aceste concepte într-un cadru economic care să ajute la determinarea nivelului optim de circularitate într-o economie de piață. Ei recomandă cinci căi esențiale care să permită această tranziție:

  • progresul tehnologic prin investirea în cercetare și dezvoltare, pentru a reduce costurile inovațiilor în energie curată;
  • stimulente care pun un preț pe deșeuri și daunele aduse mediului, cum este taxa pe carbon, și modificări instituționale, cum sunt programele de asigurare a culturilor;
  • piețe robuste pentru produse circulare;
  • educarea și conștientizarea publicului în privința beneficiilor ecosistemice aduse de bioeconomia circulară;
  • considerații de echitate pentru lucrătorii strămutați și consumatorii vulnerabili în privința prețurilor ridicate.

Cercetătorii au făcut pași mari în dezvoltarea tehnologiilor care contribuie la o bioeconomie circulară în alimentație și agricultură – cum ar fi agricultura de precizie și tehnologiile agricole digitale care pot crește eficiența cu care substanțele chimice sunt utilizate pentru producția de culturi și progrese în biologia sintetică pentru a converti plantele și deșeurile în biocombustibili și substanțe biochimice, înlocuind sursele de energie pe bază de petrol, care emit dioxid de carbon.

Însă multe dintre aceste tehnologii sunt scumpe. Sunt necesare mai multe investiții pentru a le face mai competitive și accesibile pentru fermieri și consumatori.

Politici care susțin bioeconomia circulară

Una dintre problemele care se pune la proiectarea politicilor prietenoase cu mediul înconjurător este crearea stimulentelor potrivite pentru ca oamenii să adopte tehnologiile sustenabile. De exemplu, provocarea asociată cu poluarea din agricultură este dificultatea de a măsura și de a localiza sursa scurgerilor ori a altor contaminanți.

Uneltele computerizate moderne pot ajuta la calcularea impactului asupra mediului al practicilor de management agricol, cum este cazul adăugării azotului în sol. Astfel de tehnici pot duce la politici țintite care să recompenseze fermierii pentru rezultate, în loc de a acord plăți constante pentru participarea la programe de conservare.

Soluția generală va necesita implicarea sectorului public și privat. Numeroase corporații deja au adoptat practici sustenabile și mulți consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse organice din surse sustenabile.

Trecerea la bioeconomia circulară trebuie însoțită de programe sociale care să protejeze consumatorii cu venituri reduse de prețurile ridicate pe termen scurt și să ofere recalificare profesională lucrătorilor care își pierd locurile de muncă datorită declinului industriei combustibililor fosili.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign