Potrivit unui studiu al cercetătorilor din Italia, aspirina (sau acidul acetilsalicilic) susține sistemul imunitar, ajutând, se pare, la detectarea și țintirea celulelor canceroase. Acesta ar putea fi motivul pentru care studiile anterioare sugerau că medicamentul ar avea proprietăți anticancerigene.
„Studiul nostră arată un mecanism complementar de prevenire sau terapie a cancerului cu aspirină, pe lângă efectul său clasic de inhibare a fenomenelor inflamatorii”, spune Marco Scarpa, de la Universitatea din Padova, autorul principal al studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au colectat mostre de țesut de la 238 de persoane care au suferit intervenții chirurgicale împotriva cancerului de colon în intervalul 2015-2019. Aproximativ 12% dintre acești pacienți erau consumatori obișnuiți de acid acetilsalicilic.
Eșantioanele de țesut provenite de la pacienții consumatori de aspirină au arătat o infiltrare semnificativă a celulelor imunitare la nivelul tumorilor și o răspândire mai redusă a cancerului în ganglionii limfatici – puncte importante pentru funcționarea sistemului imunitar. Aceste descoperiri sugerează că sistemul imunitar a fost mai eficient la combaterea cancerului.
Aspirina - un scurt istoric
Istoria aspirinei este o poveste fascinantă care se întinde pe mii de ani și implică multe descoperiri și inovații [...]
Echipa de cercetători a studiat apoi efectele expunerii la aspirină a celulelor imune în condițiile cancerului colorectal. Rezultatele au arătat niveluri ridicate de activare și o capacitate crescută de notificare a altor celule imunitare din partea celulelor imune expuse.
Deocamdată nu se cunoaște de cât acid acetilsalicilic este nevoie pentru obținerea acestor rezultate. Totuși, descoperirile oferă noi informații despre potențialul aspirinei de a stimula sistemul imunitar împotriva tumorilor colorectale sau a altor tipuri de cancer.
Ce este aspirina?
Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru a trata durerile ușoare sau moderate asociate cu afecțiuni precum durerile de cap, durerile de dinți, durerile musculare și răcelile obișnuite. Medicamentul poate coborî, de asemenea, și temperatura corpului. Mai poate fi utilizat pentru reducerea umflăturilor provocate de boli precum artrita.
Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian și un salicilat. Ea reduce durerea și umflarea prin obstrucționarea unei substanțe chimice naturale specifice din corpul omului.
Atunci când este utilizată în mod regulat, acidul acetilsalicilic poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. După un atac de cord, medicii pot administra aspirină imediat pentru a opri formarea altor cheaguri și deteriorarea țesutului cardiac.
Dacă luați aspirină pentru auto-tratament, asigurați-vă că respectați toate instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Consultați-vă medicul sau farmacistul dacă aveți întrebări. Dacă vi s-a prescris acest medicament de către medicul dumneavoastră, urmați instrucțiunile acestuia.
Sursa: Science Times