Vremea extremă ar putea favoriza speciile invazive

publicat de Florin Mitrea
20 vizualizări
Incendiu de vegetație

Potrivit unui studiu științific recent, publicat în Nature Ecology, speciile alohtone par a rezista mai bine în situațiile de vreme extremă, fapt care amenință speciile de plante și animale indigene, creând condiții favorabile pentru speciile invazive în contextul schimbărilor climatice.

Incendiile de vegetație, secetele, ploile abundente și furtunile sunt tot mai frecvente și se prognozează că vor fi tot mai numeroase pe parcursul acestui secol din cauza modificărilor climatice induse de activitatea umană. În același timp, oamenii transportă tot mai multe specii dintr-o zonă în alta, în ciuda eforturilor globale de a crește biosecuritatea la granițe. Unele dintre aceste specii alohtone pot deveni specii invazive, afectând ecosistemele locale.

Valorificarea oportunităților

Speciile invazive introduse de om pot avea adesea trăsături care să le ajute pentru a supraviețui sau chiar a prospera atunci când ecosistemele sunt perturbate (de un incendiu, de o furtună, de o construcție etc.). De exemplu, în general, plantele invazive cresc rapid, ceea ce le permite să ocupe repede golurile înainte ca speciile indigene să-și revină după perturbări. Ele sunt, de asemenea, bine adaptate pentru răspândirea semințelor, colonizând astfel cu rapiditate zonele afectate.

Acestea sunt motivele pentru care oamenii de știință bănuiesc de mult timp că vremea extremă și răspândirea speciilor invazive ar putea fi corelate. Dată vremea extremă înlătură speciile indigene, acest lucru crește disponibilitatea resurselor, cum sunt apa și spațiul. Apoi speciile alohtone pot profita de noile resurse pentru a se dezvolta, cu efecte negative asupra biodiversității locale.

Această relație dintre vremea extremă și speciile invazive – doi factori ai schimbărilor globale – amenință plantele și animalele indigene și ar putea costa țările miliarde de dolari în următoarele decenii. Ecologiștii trebuie să identifice zone și specii prioritare, asupra cărora să fie orientate eforturile de minimizare a costurilor și de prevenire a pierderii biodiversității locale.

Vremea rea este bună pentru speciile alohtone

Pentru a înțelege mai bine modul în care speciile indigene și cele alohtone reacționează față de vremea extremă, oamenii de știință au analizat 443 de studii despre interacțiunile dintre specii și incendiile de vegetație, secetă și furtuni. Analiza a cuprins 187 de specii alohtone și 1.852 de specii indigene din toate grupurile majore de animale.

Rezultatele sugerează că speciile indigene și cele alohtone pot într-adevăr răspunde diferit față de condițiile de vreme extremă: un total de 24,8% dintre speciile alohtone au beneficiat de pe urma vremii extreme, comparativ cu doar 12,7% dintre speciile indigene.

De exemplu, în timp ce speciile indigene din ecosistemele de uscat și de apă dulce au fost afectate de secetă, speciile alohtone nu au arătat vreun răspuns semnificativ. Pe de altă parte, ecosistemele marine au fost mai rezistente la vremea extremă, înregistrându-se mai puține diferențe între speciile indigene și cele alohtone. Totuși, valurile de căldură marină afectează recifele de corali.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii