Există o veche zicală în domeniul ingineriei: ceea ce este finanțat devine și construit. Așadar, cu siguranță va fi o perioadă fericită pentru Planetary Society, deoarece NEO Surveyor, proiectul pe care organizația l-a susținut cu tărie în ultimii ani, a trecut prin procesul de evaluare bugetară al NASA și a ajuns în faza de dezvoltare – cu un ochi către lansarea programată pentru anul 2028.
NEO Surveyor este un satelit proiectat special ca să urmărească obiectele din jurul Pământului (near Earth objects – NEO). Una dintre misiunile sale principale va fi să caute asteroizi și alte corpuri cerești de mici dimensiuni aflate pe un potențial curs de coliziune cu planeta noastră, dar care sunt invizibile pentru celelalte programe de tip NEO datorită poziției lor în Sistemul Solar.
De obicei, semnalele unor astfel de obiecte apar doar ca zgomot de fond datorită semnalelor mult mai puternice emise de Soare. Însă NEO Surveyor va putea detecta semnăturile termice individuale ale asteroizilor, ceea ce îi va permite să identifice asteroizii potențial periculoși
Odată cu sporirea importanței programelor de apărare planetară, NASA a devenit interesată de misiunea NEO Surveyor, care a fost propusă inițial în anul 2005. Însă constrângerile bugetare nu au ocolit nici acest program. Inițial, Agenția a anulat bugetul misiunii NEO Surveyor pentru anii 2022 și 2023, forțând oamenii de știință și inginerii implicați în proiect să se orienteze către alte proiecte. Iar atunci când NASA a luat programul din nou în considerare, a constatat că necesarul său de finanțare a crescut la 1,2 miliarde de dolari, parțial din cauza inflației.
În ciuda creșterii semnificative a costurilor, Planetary Society se așteaptă ca decidenții americani să susțină misiunea, parțial și datorită celor peste 5.000 de petiții depuse în sprijinul acesteia.
Acum că finanțarea a fost asigurată, misiunea trece în faza de construire și testare a echipamentelor de zbor – a treia etapă din cele cinci prevăzute. La sfârșitul acestei etape, toate componentele ar trebui să fie pregătite pentru asamblare și testare.
Însă mai este un drum lung, potențial presărat chiar cu depășiri de costuri, până când NEO Surveyor va ajunge în spațiu pentru a colecta date valoroase despre obiectele din vecinătatea planetei noastre. Deocamdată proiectul pare a fi pe drumul cel bun, chiar dacă ceva mai târziu decât au sperat susținătorii săi.
Sursa: Universe Today