Animalele din Arctica, inclusiv renii și vulturii aurii, migrează mai devreme datorită schimbărilor climatice, conform cercetătorilor care au adunat o cantitate uriașă de informații pentru a studia comportamentul a 86 de specii arctice în decursul ultimelor trei decenii.
Deținem capacitatea de a monitoriza mișcările animalelor la o scară mare, a declarat Eliezer Gurarie de la Universitatea din Maryland.Se pare că animalele răspund fără să știe și se adaptează la schimbările climatice de mulți ani.
Gurarie și echipa sa au folosit marcajele cu GPS și sateliții pentru a urmări migrațiile de primăvară ale peste 900 de femele de ren în ultimii 15 ani. Ei au descoperit că femelele migrează pentru a naște cu aproximativ o zi mai devreme de la an la an, probabil că rezultat al temperaturilor mai calde.
Aceste tipare urmăresc încălzirea globală
, a spus Gurarie. Arctica suferă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, încălzindu-se de două ori mai repede decât media globală.
Nașterea mai devreme poate deveni riscantă în părțile nordice ale Arcticii, unde există șanse mari ca puii să întâlnească furtuni puternice. În caz de furtună, puii ar putea muri, deoarece nu se pot descurca în condiții extreme (zăpadă de jumătate de metru).
Renii sunt deja în declin, iar schimbările climatice nu fac decât să înrăutățească situația. Acest fapt amenință oamenii care trăiesc în regiune și care mizează pe reni pentru blană și carne.
În mod similar, vulturii aurii – care, de obicei, cuibăresc în tundra arctică – și-au început migrația cu jumătate de zi mai devreme de la an la an în ultimii 25 de ani.
Variațiile climatice de la zi la zi sunt foarte mici, a declarat Gil Bohrer de la Universitatea de Stat din Ohio.Pentru a înțelege modul în care aceste animale răspund la schimbările climatice este necesară o perioadă lungă de observație – ceva care a fost posibil doar în ultima vreme.
Arhiva cercetătorilor privind deplasările animalelor din zona arctică este formată din peste 15 milioane de înregistrări provenite de la 8.000 de animale. Arhiva noastră poate fi utilizată pentru a stabili tehnici de management în vederea protejării speciilor în pericol, pe măsură ce schimbările climatice devin din ce în ce mai extreme
, a declarat Bohrer.
Sursa: New Scientist