Este binecunoscută dezbaterea privind cât de mult consumul de alcool ne afectează sănătatea, mai ales că unele băuturi alcoolice sunt mai sănătoase decât altele. Vinul roșu, cu încărcătura sa ridicată de antioxidanți, are reputația de a fi o alegere mai bună, unele studii arătând că ar avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și ar reduce riscul de boli cardiovasculare și de cancer.
Însă, potrivit unui nou studiu, lucrurile nu ar sta chiar așa. O meta-analiză a unui număr de 42 de studii observaționale, care au cuprins aproape 96.000 de participanți, nu a descoperit nicio dovadă că vinul roșu ar reduce riscul de cancer mai mult decât vinul alb. Mai mult, toate băuturile alcoolice cresc riscul de cancer.
Vinul roșu, vinul alb și riscul de cancer
Deși există numeroase studii care arată legătura dintre alcool și cancer, există puține studii ample care să compare direct vinul roșu și vinul alb în privința riscului de cancer, spune Eunyoung Cho, profesor de dermatologie și epidemiologie la Universitatea Brown.
Totuși, au existat două zone specifice în care vinul alb a avut o asociere mai profundă cu cancerul. Cercetătorii au descoperit că aportul de vin alb a fost asociat cu creșterea cu 22% a riscului de cancer de piele. Iar la femei, consumul de vin alb a dus la creșterea cu 26% a riscului de cancer, în general.
Nu este prea clar de ce se întâmplă acest lucru. În privința legăturii dintre cancerul de piele și consumul de vin alb, este posibil ca aportul intens de alcool să fie legate de un comportament cu risc ridicat, cum ar fi arsurile solare și insuficienta protecție solară.
De ce crește alcoolul riscul de cancer?
Au fost propuse câteva mecanisme care să explice legătura dintre consumul de vin sau alcool și apariția anumitor cancere. Mai întâi, atunci când ficatul metabolizează alcoolul, rezultă un metabolit secundar toxic denumit acetaldehidă (aldehidă acetică). Acest compus poate vătăma ADN-ul, uneori transformând celulele normale în celule canceroase. Alcoolul poate cauza, de asemenea, stres oxidativ, afectând și mai mult ADN-ul.
Funcționarea hormonilor constituie și ea o îngrijorare, deoarece unele studii sugerează că alcoolul poate afecta nivelurile de estrogen, ducând la un risc mai ridicat de cancer de sân.
Alcoolul este a treia cauză principală a cancerelor ce pot fi prevenite, după tutun și obezitate, iar acești factori ar putea juca și ei un rol. De exemplu, alcoolul poate crește absorbția produșilor cancerigeni din tutun.
Limitarea consumului de alcool, cea mai bună alegere
Credința că vinul roșu are unele beneficii pentru sănătate în comparație cu vinul alb nu este complet greșită – vinul roșu conține antioxidantul numit resveratrol, un compus vegetal care a fost asociat cu beneficii asupra sănătății inimii. Iar experimentele au arătat că resveratrolul poate inhiba creșterea celulelor canceroase pe modele celulare.
Noul studiu poate contracara ideea că există o diferență clară între vinul roșu și vinul alb și poate combate concepția greșită că aportul ridicat de vin roșu este benefic pentru sănătate. Este important de știut că stilul de viață, inclusiv ceea ce consumăm, poate influența riscul de cancer. Iar limitarea consumului de băuturi alcoolice este o bună practică de prevenire a cancerului.
Sursa: Health.com