Subvarianta de Omicron BA.2 începe să înlocuiască varianta originală, BA.1, în numeroase țări, ceea ce a determinat oamenii de știință să se întrebe dacă pandemia de COVID-19 este pe cale de a se intensifica din nou. Însă un studiu publicat pe 13 martie arată că vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) oferă un grad similar de protecție împotriva celor două tulpini, deși această protecție se diminuează în câteva luni de la a treia doză.
Cercetătorii știu de luni de zile ca subvarianta BA.1 se sustrage unei mari părți a protecției oferite de vaccinurile cu ARNm împotriva formelor ușoare și moderate ale bolii. Oamenii de știință și-au dat seama că BA.2 se răspândește mai rapid decât BA.1, însă nu a fost clar de la început dacă aceasta este mai abilă în a ocoli vaccinurile.
”BA.2 ar putea fi chiar mai rea decât BA.1 – aceasta a fost temerea”, spune Laith Abu-Raddad, epidemiolog la Weill Cornell Medicine-Qatar din Doha și coautor al studiului.
Abu-Raddad și colegii săi au realizat un studiu observațional masiv în care au utilizat înregistrările vaccinărilor și rezultatele testelor SARS-CoV-2 din cadrul sistemului public de sănătate din Qatar. Ei au descoperit că persoanele care au primit două doze de vaccin cu ARNm Pfizer/BioNTech sau Moderna s-au bucurat de câteva săptămâni de protecție împotriva formelor simptomatice ale bolii cauzate de BA.1 sau BA.2. Însă protecția s-a redus la aproximativ 10% după 4-6 luni, ceea ce înseamnă că vaccinurile au prevenit doar 10% din cazurile care ar fi apărut dacă toate persoanele ar fi fost nevaccinate.
Protecția împotriva Omicron BA.2 nu a înregistrat o diminuare mai rapidă decât cea împotriva BA.1, iar dozele booster au adus protecția împotriva infecțiilor simptomatice cu ambele subvariante înapoi la 30-60%. Datele colectate din Marea Britanie arată o tendință similară: protecția împotriva COVID-19 simptomatic este mai mică de 20% pentru ambele subvariante la 25 de săptămâni sau mai mult după a doua doză, dar crește la aproximativ 70% la 2-4 săptămâni după a treia doză.
Cercetătorii au mai analizat gradul de protecție oferit de vaccinuri împotriva formelor grave ale bolii, dar pentru a face acest lucru au trebuit să pună în comun datele cu privire la infecțiile cu BA.1 și BA.2 – o măsură care era necesară deoarece populația Qatarului este mai tânără, ceea ce face cazurile grave de COVID-19 rare. Abia după aceea cercetătorii au avut suficiente cazuri pentru a obține rezultate concludente.
Această analiză a arătat că protecția împotriva formelor grave de boală a rămas la 68% sau mai mare pentru cel puțin 7 luni, chiar și la oamenii care au primit doar două doze de vaccin, și a depăși 80% după primirea celei de a treia doze (booster). Deoarece 70-80% din cazurile puse în comun erau de BA.2, Abu-Raddad bănuiește că vaccinurile încă oferă un grad înalt de protecție împotriva formelor severe de boală în fața nivelurilor din ce în ce mai ridicate de Omicron BA.2.
Sursa: Nature.