Unii meteoriți metalici au proprietăți magnetice

publicat de Florin Mitrea
82 vizualizări
Asteroidul Psyche

Unul dintre lucrurile uimitoare despre meteoriții cu fier este magnetismul lor. Acesta nu este puternic, dar conține informații despre originea acestor obiecte.  Acesta este motivul pentru care astronomii descurajează vânătorii de meteoriți să folosească magneți pentru a distinge meteoriții de roca din jur, deoarece magneții de mână pot șterge istoria magnetică a unui meteorit, care este o înregistrare științifică importantă.

Meteoriții magnetici apar deoarece se formează în prezența unui câmp magnetic. Granulele de fier din meteorit sunt aliniate de-a lungul câmpului magnetic extern, ceea ce îi conferă meteoritului propriul magnetism. De exemplu, meteoritul marțian cunoscut sub numele de Frumusețea Neagră (Black Beauty) și-a câștigat magnetismul din câmpul magnetic puternic de la începuturile lui Marte.

Unii meteoriți sunt magnetici, dar nu ar fi trebuit să se formeze într-un câmp magnetic puternic. Meteoriții de fier sunt de obicei clasificați în funcție de compoziția chimică, cum ar fi raportul dintre nichel și fier. Un tip, cunoscut sub numele de IVA, este cunoscut a fi fragmente de asteroizi mai mici. Asteroizii mici nu au câmpuri magnetice puternice, așa că meteoriții IVA nu ar trebui să fie magnetici, dar mulți dintre ei sunt. Există un nou studiu care arată cum este posibil acest lucru.

Asteroizii mici se formează prin ceea ce este cunoscut sub numele de metoda grămezilor. Bucăți mici de rocă bogată în fier se agregă de-a lungul timpului, dând naștere unui asteroid. Pentru ca un corp să genereze un câmp magnetic puternic, trebuie să existe fier lichid pentru a crea un efect de dinam și, deoarece asteroizii mici nu prezintă acest efect, ei nu pot avea câmpuri magnetice. Sau pot?

Asteroizii sunt, de asemenea, supuși coliziunilor. Aceste ciocniri sunt cele care desprind fragmente care devin meteoriții pe care îi găsim pe Pământ. Dar autorii arată că impacturile pot crea un dinam magnetic într-un asteroid. Dacă un corp care se ciocnește nu este suficient de mare pentru a sparge asteroidul, dar suficient de mare pentru a topi un strat de material de la suprafață, atunci poate avea loc un lanț de evenimente.

Atunci când un nucleu de rocă rece este înconjurat de un strat topit, nucleul este încălzit. Elementele mai ușoare se evaporă din nucleu și migrează spre suprafață, ceea ce generează fenomenul de convecție. Convecția fierului generează un câmp magnetic, care se imprimă pe părți ale asteroidului. Ciocnirile ulterioare creează apoi fragmente magnetice, dintre care unele ajung pe Pământ.

Așadar, magnetismul meteoriților IVA nu provine din formarea inițială a asteroidului lor părinte, ci mai degrabă din ciocnirile ulterioare care le-au perturbat nucleul. Știind acest lucru, cercetătorii pot înțelege mai bine istoria sistemului nostru solar și modul în care lucruri precum deriva planetară ar fi putut declanșa coliziuni mai frecvente cu asteroizi.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii