Supervulcanul Yellowstone din S.U.A. nu este doar unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, ci și unul dintre cele mai volatile, datorită rezervorului de magmă din interiorul său.
Un nou studiu efectuat de o echipă internațională de cercetători a stabilit că există mai multă magmă sub Yellowstone decât se crezuse anterior, ceea ce contribuie cu informații prețioase la modelările utilizate pentru estimarea următoarei mari erupții.
Oamenii de știință au căutat să identifice magma în stare lichidă, care adesea este utilizată pentru a prezice erupțiile, prin compararea condițiilor actuale cu cele existente înainte de erupțiile anterioare. În acest scop, ei au utilizat o nouă tehnică de tomografie pentru analizarea undelor seismice înregistrate între anii 2000 și 2018, aplicând un proces denumit inversie completă a undelor pentru a interpreta mai bine vibrațiile care se reflectă.
În funcție de modificarea vitezei undelor măsurate la diferite adâncimi, cercetătorii au estimat că rezervorul de magmă de sub Yellowstone are o fracțiune de magmă topită între 16% și 20%, comparativ cu estimările anterioare de până la 10%. Cele mai mici viteze au fost detectate la 3-8 km adâncime, ceea ce sugerează că magma topită este concentrată la această adâncime.
Estimările anterioare sugeraseră că este necesar un procent de magmă topită între 35% și 50% pentru a declanșa o erupție, deși există și alți factori care joacă un rol în acest sens și care fac dificilă prognozarea. Cercetătorii spun că chiar și cele mai moderne metode de scanare pot rata anumite porțiuni cu magmă lichidă.
Zona cu magmă topită recent descoperită este un „indicator important” al stadiului în care se află vulcanul Yellowstone în ciclul său eruptiv, spun cercetătorii, dar ea reprezintă doar o parte a imaginii. Modelările sunt perfecționate în mod constant, pe măsură ce apar informații noi și au loc noi erupții.
În ultimele 2,1 milioane de ani au exista trei erupții catastrofale la Yellowstone.
Sursa: Science Alert