Stâncile cosmice, dezvăluite de Telescopul Spațial James Webb

publicat de Florin Mitrea
107 vizualizări
Piscuri cosmice în Nebuloasa Carina

Acest peisaj de „munți” și „văi”, presărat cu stele strălucitoare, reprezintă marginea unei regiuni tinere de formare a stelelor, denumită NGC 3324, din Nebuloasa Carina. Imaginea în infraroșu realizată de Telescopul Spațial James Webb dezvăluie pentru prima dată zone invizibile anterior.

Denumită „Stâncile Cosmice”, imaginea aparent tridimensională realizată de Telescopul Spațial James Webb arată că niște munți stâncoși într-o seară luminată de lună. În realitate, este vorba despre marginea unei imense cavități gazoase din NGC 3324, iar cele mai înalte „piscuri” din imagine au o înălțime de aproximativ șapte ani-lumină. Zona cavernoasă a fost sculptată în nebuloasă de radiația ultravioletă intensă și de vânturile stelare provenite de la stelele tinere, masive și extrem de fierbinți situate în centrul nebuloasei, deasupra zonei prezentate în imagine.

Radiația ultravioletă emisă de stelele tinere erodează lent peretele nebuloasei, iar coloane de gaze și praf cosmic se ridică deasupra zidului strălucitor, rezistând acestei radiații. „Aburul” care pare să se ridice din „munții” cerești este de fapt format din gaze și praf fierbinți și ionizate, care se scurg din nebuloasă din cauza radiației necruțătoare.

Webb dezvăluie, de asemenea, incubatoarele stelare și stelele individuale care sunt complet ascunse vederii în lumina vizibilă. Datorită sensibilității telescopului în lumina infraroșie, acesta poate privi prin praful cosmic pentru a vedea aceste obiecte. Jeturi protostelare, care apar clar în imagine, sunt aruncate în spațiu de către unele dintre stelele tinere.

Cele mai tinere stele apar ca puncte roșii în regiunea întunecată și prăfuită a norului. Obiectele aflate în primele faze de formare a unei stele sunt dificil de surprins, dar sensibilitatea excepțională, rezoluția spațială și capacitatea imagistică ale Telescopului Spațial James Webb permit vizualizarea acestor evenimente evazive.

Studierea roiului de stele NGC 3324 v-a dezvălui noi detalii despre formarea stelelor. Nașterea stelelor se propagă în timp, fiind declanșată de expansiunea cavității erodate. De asemenea, studiul va oferi informații despre impactul formării stelelor asupra norilor gigantici de praf și gaz.

Roiul stelar NGC 3324 a fost catalogat pentru prima dată de către James Dunlop, în anul 1826. El este localizat în colțul nord-vestic al Nebuloasei Carina (NGC 3372) din Constelația Carina și este vizibil din emisfera sudică. Această nebuloasă găzduiește steaua supergigantă și instabilă denumită Eta Carinae.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii