Pe 23 noiembrie 2023, sonda Voyager 1 a început să trimită spre Pământ informații neinteligibile. Se părea că sonda primește comenzi de la centrul de control și că funcționează bine, însă ea nu transmitea informații științifice sau de telemetrie descifrabile. Inginerii din echipa de control au început testele de diagnosticare pentru a vedea ce se întâmplă cu computerul de la bordul sondei.
Nu este surprinzător faptul că Voyager 1 are probleme și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Sonda călătorește prin spațiu din anul 1977 și acum iese din Sistemul Solar către spațiul interstelar. Sistemele sondei se vor defecta la un moment dat datorită vârstei și lipsei de energie. Cu toate acestea, oamenii de știință speră ca Voyager 1 să țină cât mai mult, tocmai pentru că acum ea se află în regiuni neexplorate ale spațiului.
Ce s-a întâmplat cu Voyager 1?
Efectuare testelor de diagnosticare a făcut că inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA să studieze vechile manuale ale computerelor de la bordul lui Voyager. În cele din urmă, ei au descoperit că în subsistemul de date de zbor al sondei există o problemă. Acest sistem preia informații de la instrumente și le împachetează într-un flux de date ce este transmis înapoi spre Pământ.
Se pare că sistemul de zbor are probleme cu memoria, mai exact 3% din memoria sa este coruptă din cauza defectării unui cip de memorie. Din păcate, această defecțiune este suficientă pentru a împiedica funcționarea normală a computerului de bord. Inginerii nu pot înlocui acest cip și nici nu îl pot repara, deci era nevoie de o soluție ocolitoare.
Drept urmare, inginerii s-au concentrat pe o anumită parte a computerului, acolo unde a avut loc pierderea de cod. Ei au conceput o modalitate de a împărți codul în mai multe secțiuni și de a le stoca în alte zone ale memoriei. Apoi au făcut ca aceste secțiuni să funcționeze împreună pentru a derula sarcinile originale.
Ingeniozitatea inginerilor a dat rezultate, deoarece, pe 20 aprilie 2024, Voyager 1 a transmis pe Pământ date inteligibile. Acum inginerii pot evalua starea de sănătate a sondei și a sistemelor sale. După ce vor fi relocate și testate și alte porțiuni de cod, sonda ar trebui să înceapă să transmită din nou date științifice. Întreaga procedură va mai dura câteva săptămâni, având în vedere că Voyager 1 se află la 22,5 ore-lumină față de noi, deci comunicarea cu ea necesită ceva timp.
Aceasta nu este singura problemă cu care inginerii au fost nevoiți să se confrunte recent în legătură cu Voyager 1. În octombrie 2023, ei au lucrat pentru a depăși o problemă cu fluxul de combustibil care îi afecta propulsoarele.
Sursa: Universe Today