Prima imagine a inelelor lui Neptun, după 33 de ani

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Planeta Neptun

Prima imagine a planetei Neptun realizată de Telescopul Spațial James Webb dezvăluie detalii incredibile ale atmosferei, lunilor și inelelor gigantului de gheață, surprinse în lumină infraroșie. Unele dintre aceste detalii, precum benzile de praf care înconjoară planeta, nu au mai fost observate de când Voyager 2 a trecut pe lângă Neptun, în anul 1989.

„Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele de praf, iar de această dată le vedem în lumină infraroșie”, spune astronomul Heidi Hammel, din cadrul echipei Telescopului James Webb. Inelele lui Neptun apar mult mai clar în imaginea surprinsă de noul telescop.

În imaginile în lumină vizibilă, Neptun apare ca un punct albastru datorită metanului din atmosfera sa. Însă imaginile realizate de instrumentul NIRCam al Telescopului James Webb surprind discurile din jurul planetei în nuanțe de alb perlat. Norii de metan înghețat apar sub forma unor dungi și pete strălucitoare.

Planeta Neptun

Neptun, planeta întunecată și rece

Întunecată, rece și străbătută de vânturi supersonice, planeta Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar.

O bandă continuă de nori de altitudine înaltă poate fi observată în jurul vortexului de la polul sud al planetei.

Se  mai observă o linie subțire străluncitoare în zona ecuatorului planetei, despre care oamenii de știință spun că ar putea reprezenta o semnătură a circulației atmosferice globale care alimentează vânturile și furtunile de pe Neptun. Acest flux de materie caldă strălucește mai intens în infraroșu.

Instrumentele în infraroșu ale Telescopului James Webb sunt optimizate pentru a vedea obiectele situate la limita universului observabil, dar și pentru a pătrunde prin nebuloase și a analiza atmosferele planetelor extraterestre.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii