Zgomotele pe care le fac oamenii care vizitează păsările kiwi aflate în captivitate – cum ar fi vorbitul sau telefoanele mobile sunând – pot deranja aceste păsări prețuite în Noua Zeelandă, conform unui nou studiu.
Cercetătorii conduși de Katie Davison, de la Universitatea din Waikato, au observat tulburări de ritm și reacții anormale de tresărire ca răspuns la zgomotul din mediul înconjurător (ploaia care lovește acoperișurile) și față de cel produs de îngrijitori, însă vizitatorii par a avea cel mai mare impact.
”Zgomotul produs de vizitatori pare a stimula cele mai anormale comportamente, mai ales dacă este brusc și puternic”, scriu cercetătorii în New Zealand Journal of Zoology. ”În unele cazuri, sunetele înregistrate au ajuns la 70 dB sau chiar mai mult, ceea ce depășește nivelurile recomandate pentru sănătatea omului.”
Important este că oamenii de știință au putut identifica factori modificabili, care pot contracara zgomotele și impactul acestora. ”Comportamentul anormal observat la păsările kiwi aflate în captivitate poate fi minimizat prin eliminarea sau reducerea perturbărilor”, spune Roberta Farrell, coautor al studiului.
Dintre cele patru incinte studiate, nu au fost observate comportamente anormale în cea care avea ferestre izolate fonic și o izolație solidă la pereți și acoperiș. De asemenea, o pasăre kiwi expusă pentru o perioadă lungă de timp la sunetul puternic al unei cascade nu a arătat un comportament anormal față de zgomotul puternic – cercetătorii sugerează că sunetele naturale ar putea avea chiar un efect terapeutic.
Farrell spune că studiul a fost realizat din pasiunea lui Davison pentru aceste păsări endemice Noii Zeelande și pe baza experienței dobândite la Otorohanga Kiwi House and Native Bird Park, de lângă Hamilton, North Island. Cercetătoare a căutat să înțeleagă și să îmbunătățească incintele care au ajutat la conservarea păsărilor kiwi în Aotearoa.
Pentru acest studiu, Davison și colegii săi au făcut observații detaliate asupra a 15 exemplare de păsări kiwi maronii (Apteryx mantelli) – 10 femele și cinci masculi, cu vârste cuprinse între șapte luni și 36 de ani, care au trăit în grădini zoologice pentru perioade cuprinse între cinci luni și 32 de ani.
Cercetătorii au analizat construcția incintelor de înnoptare și au măsurat nivelurile de zgomot din interior. În absența factorilor de stres, echipa a adunat observații detaliate ale comportamentelor normale pentru a le compara.
Șapte păsări kiwi din trei incinte au arătat comportamente anormale ca răspuns la apropierea vizitatorilor de fereastră și la zgomotul produs de aceștia, iar acest lucru s-a corelat cu intensitatea sunetelor.
Aceste observații nu sunt ceva nou – „efectul de vizitator” a fost raportat drept una dintre cele mai comune surse de iritare a animalelor captive, așa cum ar fi primatele și pinguinii.
În cazul păsărilor kiwi, cercetătorii au detaliat modul în care modelul și structura incintelor ar putea fi îmbunătățite pentru a reduce perturbările produse de zgomotele vizitatorilor, prin instalarea de tâmplărie cu geamuri vitrate și o mai bună izolare a pereților și a acoperișului.
Sursa: Cosmos Magazine