Speranțele de a menține încălzirea globală sub limita de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale au fost spulberate după ce noile date au confirmat că anul 2024 a fost primul care a depășit acest prag prevăzut de Acordul de la Paris.
Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), anul trecut a fost cel mai fierbinte an din istoria omenirii, climatul planetei noastre intrând într-un teritoriu total necunoscut.
Analiza efectuată de OMM este realizată pe baza temperaturilor medii globale cuprinse în șase seturi de date din perioada 1850-1900, utilizate pentru a furniza nivelul de bază preindustrial. Seturile de date colectate de diferite agenții și instituții din lume variază ușor, mai ales datorită diferențelor în privința măsurării temperaturii oceanelor. Unele dintre aceste seturi de date nu depășesc limita de 1,5 grade Celsius, însă altele o depășesc cu mult.
Biroul Meteorologic din Marea Britanie indică temperatura medie a anului 2024 la 1,53 grade Celsius peste nivelul preindustrial, cu o marjă de eroare de 0,08 grade Celsius. Pe de altă parte, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene a calculat o temperatură medie globală de 1,6 grade Celsius peste nivelul preindustrial, cu 0,12 grade Celsius peste recordul din 2023.
Berkeley Earth, un grup de cercetări climatice din California, indică o creștere de 1,62 grade Celsius. Setul de date de la NASA arată o creștere a temperaturilor de 1,47 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, iar cele de la NOAA arată o creștere de 1,46 grade Celsius.
Oamenii de știință au căzut de acord că această creștere a temperaturii a fost cauzată de continuarea schimbărilor climatice induse de om și de fenomenul El Niño, care tind să crească temperaturile globale. Însă scara și persistența încălzirii au surprins numeroși experți, care au sperat ca temperaturile să se reducă odată cu încheierea lui El Niño în mai 2024. În schimb, temperaturile au rămas la niveluri record în tot restul anului.
Oceanele au fost cele mai afectate, temperaturile de la suprafața mării menținându-se la niveluri record în aproape tot anul 2024 și perturbând serios ecosistemele marine. Anul trecut a mai înregistrat fenomene meteorologice extreme pe uscat, valuri de căldură intense, reducerea gheții polare, inundații mortale și incendii de vegetație necontrolabile.
Din punct de vedere tehnic, limita de 1,5 grade Celsius prevăzută de Acordul de la Paris este calculată ca medie a ultimilor 20 de ani, deci depășirea pragului într-un singur an nu înseamnă că acordul a fost încălcat. Însă având în vedere ritmul încălzirii din ultimii ani, mulți experți spun că, pe termen lung, ținta Acordului de la Paris nu mai poate fi atinsă.
Nu este clar ce se va întâmpla întâmpla în 2025. Există indicii timpurii că temperaturile de la suprafața oceanelor au început să se reducă la nivelurile așteptate. Între timp, după mai multe luni, faza La Niña a început să se dezvolte în zona ecuatorială a Oceanului Pacific, care va mai tempera temperaturile în acest an.
Sursa: New Scientist