Oamenii de știință descoperă că cromozomii sunt fluizi

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări
Cromozomi (ilustrație)

Oamenii de știință de la CNRS, Institutul Curie și Universitatea Sorbona au acționat fizic asupra cromozomilor din nucleul celulelor vii. Prin supunerea lor la diferite forțe utilizând magneți, cercetătorii au constatat că, în afara fazelor diviziunii celulare, cromozomii sunt foarte fluizi – aproape lichizi. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Science.

Anterior, cromozomii, care sunt molecule de ADN extraordinar de lungi, erau reprezentați ca o încâlcitură de fibre libere de forma unei bile cu aspect de gel. Însă noile descoperiri prezintă o imagine complet diferită. Cromozomii sunt fluizi și se mișcă liber, fiind nerestricționați de celelalte părți care alcătuiesc nucleul și putându-se reorganiza.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au atașat nanoparticule magnetice la o porțiune mică a unui cromozom dintr-o celulă vie. Apoi au întins cromozomul, excercitând diferite grade de forță cu ajutorul unui micromagnet din exteriorul celulei. Utilizând această abordare, echipa de cercetători a reușit să măsoare răspunsul cromozomului la forțele din exterior, realizând acest lucru pentru prima dată într-o celulă vie.

Cromozomii umani

Cromozomii umani, elementele de bază ale vieții

Cromozomii umani sunt elementele de bază ale vieții și reprezintă una dintre cele mai importante componente celulare transmise din generație [...]

Cu ocazia experimentelor desfășurate, oamenii de știință au putut vedea că forțele exercitate în mod natural în nucleu, ca de exemplu enzimele implicate în replicarea ADN-ului, sunt suficiente pentru a influența conformația unui cromozom. Această descoperire majoră, situată la limita dintre fizică și biologie, schimbă modul de reprezentare de până acum a cromozomilor. De asemenea, ea ne aduce informații noi despre procesele biologice, biofizica cromozomilor și organizarea genomului în cadrul
celulei.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii