Nivel îngrijorător de poluare cu plastic în regiunea arctică

publicat de Florin Mitrea
98 vizualizări
Poluare cu plastic în Arctica

Un ”nivel îngrijorător” de poluare cu plastic a ajuns în regiunea artică, potrivit unui studiu publicat de Institutul Alfred Wegener din Germania, Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine (AWI), citat de agenția Xinhua.

Numeroase deșeuri de plastic transportate de râuri, aer și ambarcațiuni au ajuns în toate zonele Arcticii. Concentrații mari de microplasitc pot fi găsite în apă, pe fundul mării, pe plajele cele mai îndepărtate, în râuri și chiar în gheață și zăpadă.

”Arctica este considerată încă un ținut sălbatic, în mare parte neatins”, spune experta AWI Melanie Bergmann, însă ”această percepția nu mai reflectă realitatea.”

În fiecare an, între 19 și 23 de milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în sistemele acvatice ale lumii, potrivit studiului. Odată ajunse în oceane, particulele se descompun în fragmente din ce în ce mai mici – de la macroplastic, la microplastic și nanoplastic – și pot pătrunde chiar și în fluxul sanguin al omului.

”Plasticul nu este numai o povară pentru ecosisteme, ci el poate agrava și schimbările climatice”, avertizează cercetătorii, amintind că producția mondială de plastic este prognozată a se dubla până în anul 2045.

Sursa: Agenția Xinhua.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii