Microalgele purifică apele și produc compuși valoroși

publicat de Florin Mitrea
58 vizualizări
Microalge

Chimiștii de la Universitatea Umeå din Suedia au demonstrat că microalgele nordice crescute în apă sărată purifică apa mai eficient și sintetizează compuși valoroși denumiți carotenoizi, potrivit unui articol de pe Phys.org. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Bioresource Technology.

Consorțiul MicroBioRefine din cadrul Universității Umeå investighează potențialul microalgelor de a recicla apele uzate și de a genera biomasă. Algele îndepărtează din apele uzate azotul și fosforul, care altfel ar duce la eutrofizarea apelor.

„Dar nu numai acest lucru. Am putut demonstra că microalgele înlătură și alți poluanți periculoși, cum sunt substanțele farmaceutice și metalele grele. De fapt, algele noastre pot îndepărta unii dintre acești poluanți mai eficient decât metodele de tratare convenționale”, spune Christiane Funk, profesor la Departamentul de Chimie al Universității Umeå.

Apele uzate fertilizează algele, care, în schimb, produc biomasă. Totuși, deoarece sursa o reprezintă apele menajere, utilizarea biomasei de alge este foarte limitată.

Deoarece algele sunt atât de eficiente la curățarea apei, biomasa lor conține numeroși compuși periculoși și nu poate fi utilizată ca sursă de hrană, spune prof. Funk.

Cu toate acestea, alți cercetători au reușit să găsească o soluție pentru această problemă. Ei au putut demonstra că unele tulpini nordice ale microalgelor Desmodesmus pot trăi în ape sărate. Prezența sărurilor reprezintă un factor de stres pentru alge și le determină să sintetizeze cantități mari de carotenoizi – compuși de biomasă valoroși, utilizați în industria medicală, procesarea alimentelor, industria farmaceutică și în cosmetică. Aceste specii de alge pot fi crescute în apele sărate ale Mării Baltice.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii