Medii hidrotermale incredibile, descoperite în adâncul oceanului

publicat de Florin Mitrea
19 vizualizări
Medii hidrotermale pe fundul oceanului

Un adevărat tărâm al minunilor a fost descoperit în adâncurile apelor Oceanului Arctic. În largul coastelor Insulei Svalbard, Norvegia, la peste 3.000 de metri adâncime, se întâlnește un mediu hidrotermal de-a lungul Knipovich Ridge, un lanț muntos subacvatic de altfel fără o semnificație deosebită.

Câmpul hidrotermal, cu o lungime de cel puțin un kilometru și o lățime de 200 de metri, a fost denumit Jøtul, după numele giganților din mitologia norvegiană care trăiesc sub munți. Însă în acest caz, giganții sunt procesele planetei noastre, care eliberează căldură prin crăpăturile de la fundul oceanului.

„Apa pătrunde prin scoarța de la fundul oceanului și este încălzită de magmă. Apoi apa supraîncălzită este împinsă înapoi prin crăpăturile și fisurile de la fundul oceanului. Pe drumul său de întoarcere, apa se îmbogățește în minerale și materiale din rocile scoarței oceanice, care se precipită la fundul oceanului.” – Gerhard Bohrmann, Universitatea din Bremen, Germania

Mediile hidrotermale reprezintă unele dintre cele mai fascinante medii marine. Adesea, ele se află adânc sub suprafața oceanului, astfel încât lumina solară nu poate ajunge la ele. La aceste adâncimi, mediul este permanent întunecat, rece ca gheața și expus unor presiuni enorme.

Acest mediu nu este prietenos cu formele de viață, însă izvoarele hidrotermale funcționează ca niște oaze. Mineralele dizolvate în apă furnizează nutrienții de bază pentru o rețea trofică bazată pe chimiosinteză – obținerea energie din reacții chimice, nu de la lumina solară, ca în cazul procesului de fotosinteză.

Astfel de medii hidrotermale sunt mult mai dinamice decât ne-am fi așteptat și ne oferă indicii despre cum ar putea apărea viața pe alte lumi diferite de a noastră, precum și despre cum funcționează și se schimbă planeta în decursul timpului.

Câmpul Jøtul este localizat la granița dintre două plăci tectonice de divergență. Aceste plăci tectonice se îndepărtează lent una de alta, fapt care face ca scoarța să se întindă și să se formeze creste și văi. Oamenii de știință au descoperit activitate hidrotermală de-a lungul tuturor crestelor din nordul Islandei, dintre care Knipovich Ridge iese în evidență.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii