Astronomii de la Observatorul Xinjiang din China au sugerat că materia întunecată s-ar putea manifesta în modalități la care nimeni nu s-a gândit până acum. Cercetătorii chinezi și-a publicat descoperirile pe arXiv, în lucrarea „Dark Matter (S)pins the Planet”.
Căutarea materiei întunecate, despre care se crede că reprezintă până la 85% din masa universului, continuă să semene cu vânarea unei feline negre într-o cameră întunecată. Încă nu știm ce este această substanță ale cărei particule nu interacționează cu nimic, dar a cărei atracție gravitațională duce la rotirea galaxiilor în moduri diferite decât ne-am aștepta dacă am lua în considerare doar obiectele vizibile.
Prezența materiei întunecate în apropierea Pământului și chiar pe planeta noastră este o poveste diferită. Deocamdată nu a fost observat niciun fenomen care să-i confirme directe existența lângă noi. Însă o serie de ipoteze arată că acest lucru nu este imposibil și că ar trebui să existe manifestări pe care instrumentele terestre să le poată detecta.
Rotația Pământului
Autorii studiului nu specifică dacă este vorba despre particulele masive cu interacțiune slabă (WIMPS), axioni sau despre altceva. Ideea principală este faptul că, cel puțin ocazional, acestea ar trebui să interacționeze cu materia normală în una dintre mai multe modalități – dezintegrare, anihilare sau capturare.
În oricare dintre aceste modalități, ar trebui să existe transferul unei cantități de energie către planetă, iar acest transfer ar trebuie să se facă într-o formă care să poată fi măsurată. Cel mai probabil ar fi vorba despre căldură, adică energia cinetică dată de mișcările moleculelor.
Oamenii de știință au aplicat modelele lor asupra a 15 exoplanete deja confirmate, printre care s-au numărat 55 Cancri d și Epsilon Eridani b. Ei au mai verificat dacă efectul poate fi observat și asupra Pământului și asupra lui Jupiter. Au constatat că da, ar trebui să existe un efect mic.
În speță, cercetătorii au calculat că temperatura medie a planetei ar trebui să fie mai mare cu 0,015 K la fiecare o sută de ani. În plus, această energie ar trebui convertită în energie mecanică, ceea ce înseamnă o creștere a vitezei de rotație. Calculele arată că durata unei zile ar trebui să crească cu 12 secunde la fiecare o sută de ani (120 de secunde la fiecare o mie de ani). Adică, într-un fel sau altul, ar trebui să simțim asta.
Sursa: Universe Magazine