Japonia pierde contactul cu Akatsuki, singura sondă de pe orbita lui Venus

publicat de Florin Mitrea
13 vizualizări
Japonia pierde contactul cu sonda Akatsuki

Agenția Spațială Japoneză (JAXA) a transmis că a pierdut contactul cu sonda spațială Akatsuki de pe orbita planetei Venus. Misiunea Akatsuki este dedicată studierii climatului de pe Venus și este în prezent singura sondă aflată pe orbita celei de a doua planete de la Soare.

Sonda, denumită și Venus Climate Orbiter, în valoare de 300 de milioane de dolari, a fost lansată în anul 2010 și și-a început misiunea într-un mod mai puțin fericit, când nu a reuși să se plaseze pe orbita lui Venus din cauza unei defecțiuni la motorul principal. Însă operatorii au reușit să profite de o nouă oportunitate, în anul 2015, când sonda s-a încadrat cu succes pe orbită. De atunci, Akatsuki a efectuat numeroase observații, dintre care unele cu adevărat surprinzătoare. Totuși, se pare că aceste activități au ajuns acum la sfârșit.

Sfârșitul lui Akatsuki?

Cercetătorii japonezi au anunțat, pe 29 mai, că Institutul de Științe Spațiale și Aeronautică (ISAS) a pierdut contactul cu Akatsuki la sfârșitul lui aprilie, după o problemă la sistemul de control al stabilității, și că depun acum eforturi pentru a restabili comunicațiile cu sonda spațială. Sonda trebuie să-și mențină o orientare stabilă pentru ca antena sa să fie mereu îndreptată spre Pământ.

Akatsuki deja și-a îndeplinit misiunea principală și era într-o fază operațională extinsă încă din 2018. Chiar dacă de această dată sonda nu va mai putea fi salvată, misiunea a demonstrat capacitatea inginerilor japonezi de a rezolva problemele și a îmbunătățit cunoștințele noastre despre climatul și dinamica atmosferei lui Venus.

În plus, Venus nu va rămâne prea mult timp neobservată. Planeta se bucură de un interes deosebit, având în vedere potențialii biomarkeri detectați în atmosfera sa și puternicul său efect de seră, care o transformă în cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar. NASA, Agenția Spațială Europeană, India și câteva companii private au în plan misiuni spre Venus până la sfârșitul acestui deceniu.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii