Anul acesta va fi unul dintre cei mai fierbinți, cu siguranță. Probabil că vom avea parte de fenomene meteorologice extreme, de recolte compromise, dar și de represiune împotriva activismului climatic. Însă tot în acest an am putea vedea mari progrese ale investițiilor în energie curată, un acord global în privința poluării cu plastic și un set nou de ținte pentru emisiile globale.
Haideți să trecem în revistă câteva evenimente și tendințe climatice de urmărit în acest an.
O hotărâre a CIJ privind schimbările climatice
Cândva în următoarele câteva luni, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va emite o hotărâre majoră cu privire la „obligațiile statelor în ceea ce privește schimbările climatice”.
Instanța își are sediul în Olanda și este principalul organ judiciar al ONU. Se poate decide ca statele să fie obligate să-și asume pe deplin administrarea mediului atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare.
Problema este faptul că acțiunile (sau inacțiunile) întreprinse de unele state ar putea fi considerate suficiente prin prisma Acordului de la Paris, însă aceasta nu înseamnă că statele respective își îndeplinesc îndatoririle de a combate schimbările climatice prin prisma legislației drepturilor omului. Schimbările climatice și degradarea ecosistemelor pot încălca o gamă largă de drepturi ale omului, iar dacă CIJ va hotărî că statele au obligații climatice dincolo de Acordul de la Paris, ar fi un pas înainte imens în legislația internațională.
Alimente chiar mai scumpe
Probabil că nu vom vederea masive creșteri ale prețurilor comparabile cu cele din anii 2022 și 2023, dar schimbarea climei va continua să facă producerea alimentelor mai costisitoare. De exemplu, o treime din inflația prețurilor alimentelor din Marea Britanie se datorează impactului climatului.
Temperaturile mai ridicate pot determinarea modificarea sezoanelor agricole și, prin urmare, pot perturba producția agricolă, spun Jessica Boxall și Michael Head, de la Universitatea din Southampton, Regatul Unit.
Acțiunile climatice vor continua, în ciuda lui Trump
Realegerea lui Donald Trump cu siguranță nu este o veste prea bună pentru acțiunile climatice. Însă există suficiente motive să credem că se vor realiza unele progrese în această direcție. Tranziția globală spre energie curată este o „megatendință istorică” ce nu va putea fi modificată de un singur președinte american.
Impulsul primit de energia curată va continua în Statele Unite și în era Trump, deoarece multe dintre finanțările în această industrie acordate de administrația Biden au ajuns și în statele republicane.
În plus, Statele Unite doresc în continuare să depășească China, care în prezent domina piața globală a vehiculelor electrice, bateriilor, panourilor solare și a turbinelor eoliene.
Un summit climatic la porțile Amazonului
Orașul brazilian Belém va găzdui summit-ul climatic din acest an (Cop30), în noiembrie. Acesta va fi cel de al zecelea summit climatic de după semnarea Acordului de la Paris în anul 2014 și este de așteptat să aibă o importanță aparte.
Belém este capitala statului Pará, care se întinde de pe coastă până la sute de kilometri în interiorul bazinului Amazonului. Drept urmarea, orașul mai este numit adesea poarta către Amazon.
Chiar dacă regiunea amazoniană reprezintă o parte din soluția la criza climatică (prin posibilitatea de captare a carbonului și conservarea biodiversității), exploatarea resurselor sale și marginalizarea populației sale sunt evidente.
Al treilea cel mai fierbinte an la rând?
Anul trecut a fost cel mai fierbinte an de când se fac înregistrări climatice, probabil cel mai cald din ultimii 130.000 de ani. Este de așteptat ca anul acesta să fie ușor mai răcoros, dar tot mai cald decât orice alt an din istoria omului, cu excepția anilor 2023 și 2024.
Încălzirea globală nu avansează în mod uniform. La fel ca prețul caselor, ea are suișuri și coborâșuri, însă tendința generală este de creștere. Unul dintre motivele creșterii este El Niño, un fenomen meteorologic din Oceanul Pacific ce tinde să crească temperaturile globale. Fenomenul a avut loc în 2023 și 2024, dar această fază s-a terminat acum.
Un scenariu plauzibil este că creșterea temperaturilor globale va fluctua aproape de 1,4 grade Celsius pentru câțiva ani, până la următorul eveniment El Niño, care va duce încălzirea la peste 1,5 grade Celsius, poate chiar la începutul anilor 2030.
Sursa: The Conversation