Instrumentul NIRISS al Telescopului James Webb vede cosmosul în 2000 de nuanțe de infraroșu

publicat de Florin Mitrea
150 vizualizări
Telescopul James Webb

Unul dintre cele patru instrumente științifice primare ale Telescopului Spațial James Webb, cunoscut sub numele de instrumentul NIRISS (Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph), și-a încheiat pregătirile post-lansare și este acum pregătit pentru activitatea științifică.

Ultima funcție a NIRISS care a fost verificată înainte ca instrumentul să fie declarat pregătit pentru operațiunile științifice a fost capacitatea SOSS (Single Object Slitless Spectroscopy). Inima funcției SOSS este un ansamblu de prisme specializate care dispersează lumina unei surse cosmice pentru a crea trei spectre distinctive (curcubee), dezvăluind nuanțele a peste 2.000 de culori din domeniul infraroșu colectate într-o singură observație.

Această funcție va fi utilizată în special pentru a studia atmosferele exoplanetelor aflate în tranzit, adică acele planete care își eclipsează periodic steaua în jurul căreia orbitează, diminuând temporar luminozitatea acesteia. Comparând cu mare precizie spectrele colectate în timpul și înainte sau după un eveniment de tranzit, se poate determina nu numai dacă exoplaneta are sau nu atmosferă, ci și ce atomi și molecule conține acestea.

”Sunt încântat să mă gândesc că am ajuns în sfârșit la finalul acestei contribuții de două decenii aduse de Canada misiunii [Telescopului Spațial Jamess Webb]. Toate cele patru moduri ale NIRISS sunt pregătite, iar instrumentul funcționează semnificativ mai bine decât ne-am așteptat”, spune René Doyon, de la Universitatea din Montreal, Canada.

Odată cu încheierea activităților de punere în funcțiune post-lansare, echipa Telescopului James Webb va continua să se concentreze pe verificarea celor cinci moduri rămase ale celorlalte instrumentele ale telescopului. Echipa va publica primele imagini color surprinse de telescop în data de 12 iulie 2022.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii