Instrumentul NIRISS al Telescopului James Webb este scos din funcțiune

publicat de Florin Mitrea
53 vizualizări
Ilustrație a Telescopului Spațial James Webb

ACTUALIZARE 04.02.2023: Telescopul James Webb este din nou complet operațional. Instrumentul NIRISS a fost repornit în data de 31 ianuarie. Cauza scoaterii din funcțiune a fost lovirea cu o rază cosmică – o formă de radiație de înaltă energie din afara sistemului nostru solar, care uneori poate perturba sistemele electrice.

Telescopul Spațial James Webb întâmpină o problemă. Instrumentul său NIRISS (Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph) a ieșit din funcțiune. NIRISS efectuează analize de spectroscopie asupra atmosferei exoplanetelor, printre alte lucruri.

Instrumentul este deconectat din data de 15 ianuarie din cauza unei erori de comunicare, care a determinat o problemă de sincronizare în programul echipamentului. Nu există vreo informație că instrumentul ar fi deteriorat în vreun fel, iar restul telescopului funcționează normal.

Instrumentul NIRISS completează celelalte instrumente ale Telescopului Spațial James Webb, oferind capacități unice de observare în domeniul 0,6 – 5 micrometri, potrivit Space Telescope Science Institute. NIRISS este utilizat pentru a studia atmosferele exoplanetelor, pentru detectarea luminii de la începuturile Universului și a exoplanetelor. De asemenea, poate studia populații de obiecte, poate analiza lumina de la obiecte foarte apropiate și are mai multe filtre care îi sporesc versatilitatea.

Instrumentul NIRISS a fost construit de Agenția Spațială Canadiană. Aceasta a construit și Senzorul de Ghidaj Fin (Fine Guidance Sensor), care este combinat fizic cu NIRISS, dar este un instrument separat.

Nu este clar când instrumentul va reporni, dar este o veste proastă pentru observatori. Nu este clar cum vor fi afectate observațiile de această întârziere.

Acesta nu este primul incident cu care a trebuit să se confrunte Telescopul James Webb. În decembrie, telescopul a intrat în modul de siguranță pentru aproximativ trei săptămâni, din cauza unei erori software la sistemul de control al poziției. Instrumentul MIRI a fost și el neoperațional pentru scurt timp.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii