Grăsimile din celule luptă împotriva bacteriilor

publicat de Florin Mitrea
57 vizualizări
Picături de lipide în interiorul unei celule infectate

Picăturile de grăsime din celulele noastre ajută organismul la lupta împotriva infecțiilor, conform cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, Australia.

O colaborare internațională între Institutul de Bioștiințe Moleculare din cadrul Universității din Queensland și Universitatea din Barcelona a descoperit că aceste picături de lipide (grăsimi) constituie atât o sursă de hrană, cât și o armă împotriva bacteriilor.

„Inițial se credea că bacteriile folosesc aceste picături de grăsime doar pentru a se hrăni, însă am descoperit că picăturile de lipide sunt implicate în lupta dintre agenții patogeni și celulele noastre”, a declarat prof. Robert Parton de la Universitatea din Queensland.

Grăsimea face parte din arsenalul celulei – aceasta produce proteine toxice, pe care la împachetează în grăsime, apoi le lansează împotriva intrușilor.

Odată cu apariția super-microbilor rezistenți la antibiotice, cercetătorii sunt determinați să găsească metode alternative de luptă împotriva infecțiilor. Una dintre posibilități este stimularea sistemului natural de apărare al organismului.

„Am arătat că după infectarea celulelor albe sanguine numite macrofage, picăturile de grăsime se deplasează spre partea din celulă unde se află bacteriile”, a declarat prof. Matt Sweet de la Universitatea din Queensland.

Mai mult, infecția bacteriană a schimbat și modul în care celulele albe sanguine utilizează energia. Picăturile de grăsime pot fi utilizate drept surse de combustibil pentru mitocondrii, atunci când alte surse de nutrimente nu sunt suficiente, a declarat prof. Sweet. În timpul infecției, picăturile de lipide se îndepărtează de mitocondrii și atacă bacteriile, perturbând astfel metabolismul celulei.

„Majoritatea oamenilor au crezut că picăturile de lipide sunt pete de grăsime folositoare doar pentru stocarea energiei, dar acum am aflat că acestea funcționează ca niște comutatori metabolici, care apără celula – există acum întregi conferințe științifice dedicate cercetării acestora”, a declarat prof. Parton.

Următoare etapă din cadrul cercetărilor este descoperirea mecanismului prin care picăturile de grăsime atacă bacteriile. Cunoscând mecanismele naturale de apărare ale organismului, putem dezvolta noi terapii, care nu se bazează pe antibiotice, pentru a lupta împotriva microbilor rezistenți.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii