Ghețarii din Himalaya se topesc cu rate excepționale

publicat de Florin Mitrea
13 vizualizări
Limba ghețarului Khumbu din Himalaya

Topirea accelerată a ghețarilor din Himalaya amenință aprovizionarea cu apă a milioane de oameni din Asia, avertizează un nou studiu.

Studiul, condus de Universitatea din Leeds, concluzionează că, în decursul ultimelor decenii, ghețarii din Himalaya au pierdut gheața de zece ori mai repede în ultimele câteva decenii decât media de la ultima expansiune majoră a ghețarilor, din urmă cu 400-700 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Mica Epocă Glaciară.

Studiul dezvăluie, de asemenea, că ghețarii din Himalaya se micșorează mult mai rapid decât ghețarii din alte părți ale lumii – o rată de topire pe care cercetătorii o descriu drept „excepțională”.

Lucrarea, care a fost publicată în Scientific Reports, a realizat o reconstrucție a dimensiunii și a suprafețelor de gheață a 14.798 de ghețari himalayeni din timpul Micii Epoci Glaciare. Cercetătorii calculează că ghețarii au pierdut aproximativ 40% din suprafața lor – scăzând de la un vârf de 28.000 km2 până la aproximativ 19.600 km2 în prezent.

În acea perioadă au pierdut, de asemenea, între 390 km3 și 586 km3 de gheață – echivalentul întregilor ghețuri conținute astăzi în Alpii Centrali, Caucaz și Scandinavia la un loc. Apa eliberată prin această topire a ridicat nivelul mării în întreaga lume cu între 0,92 mm și 1,38 mm, calculează echipa.

Dr. Jonathan Carrivick, autor corespondent al studiului și adjunctul Școlii de Geografie a Universității din Leeds, a declarat: „Descoperirile noastre arată în mod clar că acum gheața din ghețarii din Himalaya se pierde la o rată care este de cel puțin zece ori mai mare decât rata medie din secolele trecute. Această accelerare a ratei pierderilor a apărut abia în ultimele decenii și coincide cu  schimbările climatice induse de om.”

Lanțul muntos Himalaya găzduiește cea de-a treia cantitate de gheață ca mărime din lume, după Antarctica și Arctica, și este adesea denumit „al treilea pol”.

Accelerarea topirii ghețarilor din Himalaya are implicații semnificative pentru sute de milioane de oameni care depind de sistemele fluviale majore ale Asiei pentru hrană și energie. Aceste râuri includ Brahmaputra, Gange și Indus.

Echipa a folosit imagini din satelit și modele digitale de elevație pentru a produce contururi ale întinderii ghețarilor din urmă cu 400-700 de ani și pentru a „reconstitui” suprafața gheții. Imaginile din satelit au dezvăluit creste care marchează granițele foștilor ghețari, iar cercetătorii au folosit geometria acestor creste pentru a estima întinderea acestora și elevația suprafeței gheții. Comparând
reconstrucția ghețarilor cu întinderea de gheață de acum, cercetătorii au determinat volumul și, prin urmare, pierderea de masă între Mica Eră Glaciară și prezent.

Ghețarii din Himalaya își pierd, în general, masa mai repede în regiunile de est – în estul Nepalului și nordul Bhutanul. Studiul sugerează că această variație se datorează, probabil, diferențelor de caracteristici geografice de pe cele două părți ale lanțului muntos și interacțiunii lor cu atmosfera – ducând la tipare meteorologice diferite.

De asemenea, ghețarii din Himalaya se topesc mai repede acolo unde se termină în lacuri, care au mai multe efecte de încălzire, mai degrabă decât acolo unde se termină pe uscat. Numărul și dimensiunea
acestor lacuri sunt în creștere, astfel încât se poate aștepta o accelerare continuă a pierderii masei de gheață.

În mod similar, ghețarii care au cantități semnificative de resturi naturale (detritus) pe suprafața lor pierd și ei din masă mai rapid: aceștia au contribuit cu aproximativ 46,5% la pierderea totală de
volum, în ciuda faptului că reprezintă doar aproximativ 7,5% din numărul total de ghețari.

Dr. Carrivick a declarat: „Deși trebuie să acționăm urgent pentru a reduce și a atenua impactul schimbărilor climatice provocate de om asupra ghețarilor și râurilor alimentate cu apa de topire, modelarea impactului asupra ghețarilor trebuie să țină seama și de rolul unor factori precum lacurile și detritusul.”

Dr. Simon Cook, coautor al studiului și lector principal în geografie și știința mediului la Universitatea Dundee, a declarat: „Oamenii din regiune văd deja schimbări care depășesc orice a fost observat timp
de secole. Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se accelerează și că vor avea un impact semnificativ asupra unor națiuni și regiuni întregi.”

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii