Potrivit unui nou studiu publicat în revista Science, ghețarii din Anzi s-au restrâns la cele mai mici dimensiuni din ultimii 11.700 de ani, scoțând în evidență încă o dată impactul sever al încălzirii globale asupra criosferei planetei.
Ghețarii funcționează ca indicatori importanți ai schimbărilor climatice, iar retragerea lor la nivel global s-a accelerat în ultimele decenii. Deși mulți din ei sunt mai mici astăzi decât în decursul Holocenului, este cunoscut faptul că ghețarii s-au redus la dimensiunea lor cea mai mică la mijlocul Holocenului. Însă astăzi ghețarii de la tropice se confruntă cu fenomene de topire fără precedent, posibil datorită creșterii temperaturilor de la altitudine.
Munții Anzi, care găzduiesc peste 99% din ghețarii tropicali, sunt în mod special afectați și sunt primii care arată impactul activităților umane la nivel regional. Pentru a stabili dacă magnitudinea retragerii ghețarilor andini depășește fluctuațiile înregistrate în Holocen, oamenii de știință au analizat măsurătorile de carbon-14 și beriliu-10 din 20 de mostre de rocă prelevate din apropierea marginilor a patru ghețari andini.
Determinarea nucleotidelor cosmogenice poate fi utilizată pentru a estima cât de mult a fost expus stratul de rocă, așa cum se întâmplă în cazul pierderii gheții de deasupra. Cercetătorii au descoperit că majoritatea mostrelor de rocă aveau concentrații de C-14 și Be-10 apropiate de zero, ceea ce sugerează că zonele respective erau acoperite cu gheață pe parcursul Holocenului și că au devenit expuse doar recent. Drept urmare, este posibil ca ghețarii adiacenți să fie mai mici în prezent decât au fost în orice alt moment din ultimii 11.700 de ani.
Așadar, ghețarii actuali ar putea să nu mai fie clasificați ca aparținând perioadei interglaciare din Holocen, o epocă în care s-a născut civilizația umană, în care nivelul mărilor a dictat unde să se întemeieze orașele și unde să apară activitățile agricole și comerciale. În schimb, ei ar putea fi clasificați ca aparținând unei epoci care va duce chiar la dispariția lor – Antropocenul.
Sursa: SciTechDaily