Găurile negre supermasive afectează chimia galaxiilor în care se află

publicat de Florin Mitrea
52 vizualizări
Galaxia spirală Messier 77

Un nou studiu arată că gaura neagră supermasivă din centrul unei galaxii poate avea un impact direct asupra compoziței chimice a galaxiei gazdă. Aceasta oferă o altă piesă a puzzle-ului pentru înțelegerea modului în care evoluează galaxiile.

Este bine cunoscut faptul că găurile negre supermasive active pot produce schimbări majore în galaxiile gazdă prin încălzirea și eliminarea gazului interstelar din galaxie. Însă dimensiunile compacte ale găurilor negre, distanțele mari față de Pământ și norii de praf din galaxii au făcut dificilă măsurarea distribuției compoziției chimice a gazului în jurul unei găuri negre supermasive active.

În acest studiu, publicat în revista The Astrophysical Journal, o echipă internațională de cercetători condusă de Toshiki Saito, de la Observatorul Național Astronomic al Japoniei, și Taku Nakajima, de la Universitatea Nagoya a folosit observatorul ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) pentru a observa regiunea centrală a galaxiei Messier 77, situată la 51,4 milioane de ani-lumină în direcția constelației Cetus (Balena). Messier 77 este un exemplu relativ apropiat de galaxie care găzduiește o gaură neagră supermasivă activă.

Datorită rezoluției spațiale ridicate a ALMA și unei noi tehnici de analiză bazată pe inteligența artificială, echipa a reușit să cartografieze distribuția a 23 de molecule. Aceasta este prima evaluare care descrie în mod obiectiv distribuția tuturor moleculelor detectate prin observații imparțiale.

Rezultatele arată că de-a lungul traseului jeturilor bipolare care emană din apropierea găurii negre, moleculele întâlnite în mod obișnuit în galaxii, cum ar fi monoxidul de carbon (CO), par să se descompună, în timp ce concentrațiile de molecule distincte, cum ar fi un izotop de acid cianhidric (HCN) și radicalul de cianura (CN), sunt mai crescute.

Aceasta este o dovadă directă că găurile negre supermasive afectează nu numai structura pe scară largă, ci și compoziția chimică a galaxiilor în care se află.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii