Gaura neagră din centrul galaxiei noastre, dezvăluită în imagini pentru prima dată

publicat de Florin Mitrea
287 vizualizări
Sagittarius A

Radioastronomii au dezvăluit gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee. Este doar cea de a doua imagine directă a unei găuri negre, după ce aceeași echipă de cercetători a fotografiat o altă gaură neagră îndepărtată, în anul 2019.

Rezultatele mult așteptate arată o imagine care amintește de cea anterioară, cu un inel de radiații care înconjoară un disc mai întunecat de dimensiunea exactă prezisă din observațiile indirecte și de teoria gravitației a lui Albert Einstein.

Pe parcursul a cinci nopți din aprilie 2017, echipa Telescopului Event Horizon (EHT) a folosit opt observatoare diferite pentru a colecta date atât despre gaura neagră Sagittarius A* din centrul Căii Lactee, cât și despre cea din centrul galaxiei M87, numită M87*.

Punctele de observare au fost din Spania până la Polul Sud și din Chile până la Hawaii și au colectat aproape patru petaocteți (4.000 de teraocteți) de date, prea multe pentru a fi trimise prin Internet, trebuind transportate cu avionul pe hard disk-uri.

Cercetătorii EHT au dezvăluit imaginea lui M87* în 2019, arătând prima dovadă directă a orizontului  evenimentelor unei găurii negre – suprafața sferică ce învăluie interiorul unei găuri negre.

Însă datele despre Sagittarius A* au fost mai dificil de analizat. Cele două găuri negre au aproximativ aceeași dimensiune aparentă pe cer, deoarece M87* este de aproape 2.000 de ori mai departe, dar și de aproximativ 1.600 de ori mai mare. Aceasta înseamnă, de asemenea, că orice materie care se rotește în jurul lui M87* acoperă distanțe mult mai mari – mai mari decât orbita lui Pluto în jurul Soarelui – și că radiația pe care o emite este, în esență, constantă pe intervale scurte de timp. În schimb, Sagittarius A* se poate schimba rapid chiar și în cele câteva ore de observații realizate de EHT în fiecare zi. „La M87* am văzut foarte puține variații în decurs de o săptămână”, spune Heino Falcke, astrofizician la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. Sagittarius A* variază la intervale de timp de 5 până la 15 minute.”

Din cauza acestei variabilități, echipa EHT a generat nu o imagine cu Sagittarius A*, ci mii, iar imaginea dezvăluită recent este rezultatul multor procesari. Următorul obiectiv al proiectului este de a genera un film al găurii negre pentru a afla mai multe despre proprietățile sale fizice, a spus Feryal Özel, astrofizician la Universitatea din Tucson, Arizona, S.U.A.

Echipa EHT a efectuat simulări pe supercomputer și a concluzionat că Sagittarius A* se rotește probabil de-a lungul unei axe îndreptate aproximativ către Pământ. Direcția acestei rotații este în sens invers acelor de ceasornic.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii