Fotosinteza, procesul prin care plantele utilizează lumina solară

publicat de Florin Mitrea
2,9K vizualizări
Frunze cu rouă

Fotosinteza este procesul prin care plantele utilizează lumina solară, apa și dioxidul de carbon pentru a produce oxigen și energie sub formă de zaharuri.

Cea mai mare parte a vieții de pe Pâmânt este dependentă de fotosinteză. Acest proces are loc în plante, alge și unele tipuri de bacterii, care captează energia din lumina solară pentru a produce oxigen (O2) și energie chimică stocată sub formă de glucoză (un tip de zahăr). Erbivorele obțin apoi această energie mâncând plantele, iar carnivorele o obțin hrănindu-se cu erbivorele.

Procesul

În timpul fotosintezei, plantele preiau dioxidul de carbon (CO2) și apa (H2O) din aer și sol. În interiorul celulei plantei, apa este oxidată, adică pierde electroni, în timp ce dioxidul de carbon este redus, adică primește electroni. Acest lucru transformă apa în oxigen și dioxidul de carbon în glucoză. Apoi planta eliberează oxigenul înapoi în aer și stochează energia sub forma moleculelor de glucoză.

Clorofila

În celulele plantelor există organite numite cloroplaste, care stochează energia luminii solare. În membranele tilacoide din cloroplast există un pigment numit clorofilă, care absoarbe lumina și dă plantelor culoarea verde. În timpul fotosintezei, clorofila absoarbe lungimile de undă din domeniile  albastru și roșu ale luminii și reflectă lumina din domeniul verde, făcând planta să pară de culoare verde.

Reacțiile dependente de lumină și reacțiile independente de lumină

Deși există mutle etape în cadrul procesului de fotosinteză, acesta poate fi împărțit în două etape majore: reacții dependente de lumină și reacții independente de lumină.

Reacțiile dependente de lumină au loc în membrana tilacoidă și necesită un flux constant de lumină solară, de unde și denumirea lor. Clorofila absoarbe energia din undele luminoase și o transformă în energie chimică sub forma moleculelor ATP și NADPH.

Etapa independentă de lumină, cunoscută și sub denumirea de Ciclul Calvin, are loc în stromă, spațiul dintre membranele tilacoide și membranele cloroplastice, și nu necesită lumină. În această etapă, energia din moleculele ATP și NADPH este utilizată pentru a asambla molecule de carbohidrați, cum ar fi glucoza, din dioxid de carbon.

Fotosinteza C3 și C4

Cu toate acestea, nu toate formele de fotosinteză sunt create egale. Există diferite tipuri de fotosinteză, inclusiv fotosinteza C3 și fotosinteza C4.

Fotosinteza C3 este folosită de majoritatea plantelor. Aceasta implică producerea unui compus cu trei atomi de carbon numit acid 3-fosfogliceric în timpul Ciclului Calvin, din care apoi se formează glucoza.

Fotosinteza C4, pe de altă parte, produce un compus intermediar cu patru atomi de carbon, care se scindează în dioxid de carbon și un compus cu trei atomi de carbon în timpul ciclului Calvin. Un beneficiu al fotosintezei C4 este că, prin producerea unor niveluri mai mari de carbon, permite plantelor să se dezvolte în medii fără multă lumină sau apă.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii