Europa Clipper pleacă în căutarea vieții pe luna înghețată a lui Jupiter

publicat de Florin Mitrea
16 vizualizări
Europa Clipper pleacă spre luna înghețată a lui Jupiter

Sonda spațială Europa Clipper a NASA, lansată la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy, a pornit într-o călătorie de șase ani pentru a explora una dintre lunile lui Jupiter, Europa, căreia îi va studia oceanul de sub suprafața de gheață. Sonda a decolat spre Jupiter la ora 12:06 p.m. EDT, pe 14 octombrie 2024, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, Statele Unite.

Europa Clipper este cea mai mare sondă spațială construită de NASA pentru misiuni interplanetare. De asemenea, este prima misiune concentrată doar pe investigarea unei lumi oceanice. Sonda va călători aproximativ 2,9 miliarde de kilometri și va utiliza asistarea gravitațională pentru a naviga eficient. Este programată să ajungă în sistemul jovian în aprilie 2030, unde va efectua 49 de zboruri în jurul satelitului Europa.

Misiunea sondei Europa Clipper

Principalul obiectiv al misiunii este să determine dacă pe Europa există condiții pentru susținerea vieții. Satelitul Europa este de aproximativ mărimea Lunii, însă interiorul său este diferit. Informațiile furnizate de sonda Galileo a NASA au arătat dovezi solide să sub suprafața de gheață a satelitului se află un ocean imens cu apă sărată, mai mare decât toate oceanele de pe Pământ. În plus, există dovezi că pe Europa se găsesc compuși organici și surse de energie sub pătura de gheață.

Dacă misiunea va determina că Europa este locuibilă, aceasta ar însemna că există mai multe lumi locuibile în sistemul nostru solar și dincolo decât ne-am imaginat.

Europa Clipper se va apropia doar la 25 km de suprafața lui Europa. Sonda este echipată cu șase instrumente științifice, printre care un radar ce penetrează gheața, camere și instrumente termice care să caute porțiunile de gheață mai calde și orice erupții de apă. Toate aceste instrumente sofisticate vor lucra în tandem pentru a analiza suprafața de gheață, atmosfera și interiorul satelitului.

Pentru a alimenta aceste instrumente în lumina solară slabă care ajunge pe Jupiter, Europa Clipper este dotată cu cele mai mari panouri solare utilizate vreodată de NASA pentru o misiune interplanetară. Cu panourile solare extinse, sonda se întinde pe 30,5 metri. Greutate sa atinge 5,900 kg (inclusiv combustibilul).

Misiunea este gestionată de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care este operat de Caltech. Ea fost dezvoltată în colaborare cu Jonhs Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) din Laurel, Maryland, Statele Unite. Corpul sondei a fost construit de APL, JPL, Goddard Space Flight Center, Marshall Space Flight Center și Langley Research Center.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii