Erupțiile din Islanda ar putea dura câteva decenii

publicat de Florin Mitrea
6 vizualizări
Erupțiile din Islanda ar putea dura câteva decenii

Având în vedere activitatea vulcanică din ultimii trei ai, cercetătorii de la șase universități anticipează că erupțiile din Islanda vor continua în același ritm timp de mai mulți ani sau chiar decenii. De aici rezultă nevoia de luare a unor măsuri pentru reducerea riscurilor pentru populație și infrastructura critică.

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au utilizat informațiile geochimice și despre cutremurele locale pentru a descoperi procesele geologice din spatele erupțiilor recente din Islanda. Compararea acestor erupții cu evenimentele istorice oferă dovezi solide că Islanda ar trebui să se pregătească pentru un episod vulcanic de lungă durată, spune Valentin Troll, profesor de petrologie la universitatea suedeză.

Studiul analizează erupțiile care au început din anul 2021 în zona Svartsengi-Fagradalsfjall-Krysuvik, subliniind impactul semnificativ asupra comunităților locale, inclusiv evacuarea în totalitate a orașului Grinddavik. Oamenii de știință au studiat datele seismice și analizele geochimice ale lavei și materialului piroclastic, descoperind detalii critice despre procesele geologice din spatele acestor erupții.

Din punct de vedere istoric, Islanda se confruntă cu erupții vulcanice la fiecare 3-5 ani. Totuși, erupțiile recente sugerează o potențială activitate extinsă în Peninsula Reykjanes. Începând din 2021, s-au înregistrat șapte erupții de fisură.

„Pe baza erupțiilor anterioare, acest tipar pare să continue în viitor, prezentând un risc considerabil pentru populație locală și infrastructura importantă, cum ar fi aeroportul Keflavik, câteva centrale geotermale, stațiunea balneară Blue Lagoon și centre populate precum Keflavik, Grindavik și Reykjavik.” – Valentin Troll

O descoperire-cheie a noului studiu este natura interconectată a sistemului de canale magmatice de sub peninsulă. Datele geochimice și seismice indică faptul că erupțiile se alimentează dintr-un rezervor de magmă comun, localizat la o adâncime de aproximativ 9-12 km, nu din mai multe surse separate. De aceea cercetătorii susțin că erupțiile din Islanda vor dura mai mult timp (de la câțiva ani la câteva decenii).

Studiul a fost publicat în revista Terra Nova, iar echipa de cercetători a inclus oameni de știință de la Universitatea din Uppsala (Suedia), Universitatea din Islanda, Academia de Științe din Republica Cehă, Universitatea de Tehnologie din Brno (Republica Cehă), Universitatea din Oregon (Statele Unite) și Universitatea din San Diego, California (Statele Unite).

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii