Este posibil ca astronomii să fi găsit dovezi convingătoare că energia întunecată – energia misterioasă care determină expansiunea accelerată a universului nostru – ar putea avea legătură cu găurile negre. Energia întunecată reprezintă aproximativ 70% din universul nostru și se crede că a apărut după Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani, pentru a determina extinderea cosmosului.
Însă originea exactă a acestei forțe misterioase rămâne un mister. În ultimii ani, unii astronomi au propus o teorie radicală conform căreia, în loc să fie răspândită difuz în tot spațiul, energia întunecată ar putea apărea din inimile găurilor negre gigantice.
Această ipoteză este sprijinită de un studiu recent care susține că a găsit primele indicii ale unei conexiuni între cele două fenomene aparent fără legătură: o potrivire între densitatea tot mai mare a energiei întunecate și masa în creștere a găurilor negre pe măsură ce universul îmbătrânește. Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
Dacă ar fi să ne întrebăm unde anume în universul de astăzi întâlnim o forță gravitațională la fel de puternică precum cea de la începuturile universului, răspunsul ar fi centrul găurilor negre, spune Gregory Tarle, profesor de fizică la Universitatea din Michigan (Statele Unite) și coautor al studiului. „Este posibil ca ceea ce s-a întâmplat în timpul inflației să funcționeze invers, adică materia unei stele masive să devină din nou energie întunecată în timpul colapsului gravitațional – ca un mic Big Bang în direcție inversă.
Pentru a căuta indicii ale conixeniunii dintre energia întunecată și găurile negre, cercetătorii au folosit instrumentul DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument) montat pe telescopul de 4 metri Nicholas U. Mayall din Arizona, care identifică pozițiile a milioane de galaxii pentru a studia cum s-a extins universul până în zilele noastre. Acest lucru le permite astronomilor să deducă densitatea energiei întunecate de-a lungul vieții universului din viteza cu care cosmosul se întinde înspre exterior.
Analizând datele colectate, cercetătorii au constatat un lucru interesant:
„Cele două fenomene au fost în concordanță unul cu celălalt – pe măsură ce s-au format noi găuri negre după moartea stelelor masive, cantitatea de energie întunecată din univers a crescut într-un mod corelat. Acest lucru face mai plauzibil faptul că găurile negre sunt sursa energiei întunecate.” – prof. Duncan Farrah, Universitatea din Hawaii
Dacă ipoteza este confirmată, ea ar putea ajuta la rezolvarea unei enigme a cosmologiei. De ani de zile, astronomii au descoperit că universul pare să se extindă cu viteze diferite, în funcție de direcție în care sunt îndreptate telescoapele. Unele dintre măsurători confirmă cea mai bună înțelegere actuală a universului, în timp ce altele par să o infirme.
Cu toate acestea, în ciuda acestei conexiuni interesante, astronomii spun că sunt necesare mult mai multe observații înainte de a se putea ajunge la concluzii ferme.
Sursa: Live Science