Elefanți sălbatici din Namibia, relocați în alte țări

publicat de Florin Mitrea
145 vizualizări
Turmă de elefanți

Namibia este în curs de capturare a 57 de elefanți sălbatici care au fost vânduți la licitație anul trecut, potrivit unei declarații a Ministerului Mediului, Pădurilor și Turismului din această țară africană.

În ciuda consternării a numeroase grupuri de mediu și protejare a elefanților, în decembrie 2020 Namibia a anunțat că va scoate la licitație 170 de exemplare de elefanți sălbatici de pe teritoriul său pentru a reduce populațiile ale căror conflicte cu omul s-au întețit. Autoritățile namibiene susțin că în țară există un număr de elefanți estimat la 24.000.

Primul anunț în acest sens a fost făcut în luna august a anului trecut, când autoritățile au declarat că au reușit să vândă la licitație 57 de elefanți către trei ofertanți. Cincisprezece dintre aceștia vor rămâne în Namibia, în timp ce 42 vor fi exportați.

Trezeci și șapte dintre elefanții vânduți au fost deja capturați, dintre care 22 vor fi exportați. Purtătorul de cuvând al Ministerului Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, Romeo Muyunda, spune că nu poate da detalii despre destinația elefanților datorită unor clauze din contract.

Vânzarea elefanților pentru a ajunge în captivitate este un subiect controverstat, atât pentru că există dezbateri dacă aceste animale deosebit de mobile și inteligente și-ar putea trăi viața în captivitate, cât și pentru că separarea turmelor dăunează relațiilor dintre membrii aceleași familii.

Documentele licitației organizate în decembrie 2020 spun că elefanții vor fi vânduți în turme, fără a le separa familiile. Imaginile filmate de jurnalistul namibian John Grobler cu ajutorul unei drone arată că există pui într-o fermă în care sunt închiși elefanții capturați până acum. Jurnalistul este îngrijorat că în fermă ar putea exista femele însărcinate și că stresul ar putea duce la nașteri premature.

Tratatul internațional care reglementează exportul elefenților sălbatici din Africa, CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Floră și Faună Sălbatică sau Convenția de la Washington), a fost revizuit în anul 2019 pentru a interzice ca elefanții din Botswana, Zimbabwe, Namibia și Africa de Sud să fie exportați în țări în care animalele nu au existat niciodată în sălbăticie, cu excepția cazurilor în care există beneficii de conservare dovedite. Aceasta exclude cu siguranță vânzările către grădinile zoologice din China sau Statele Unite, de exemplu.

Exportul elefanților din Namibia va fi dezbătut la întrunirea CITES din această lună, care va avea loc la Lyon, Franța.

Sursa: National Geographic.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii