Universul timpuriu era plin de galaxii pitice, care se formaseră doar la câteva sute de milioane de ani după Big Bang. Aceste galaxii au fuzionat una cu cealaltă în decursul timpului, rezultând galaxii mai mari și mai masive. În același timp, găurile negre uriașe din centrul acestor galaxii au fuzionat și ele.
Aceasta este ipoteza emisă de oamenii de știință în privința formării și evoluției galaxiilor. Recent, astronomii au descoperit primele dovezi ale unor găuri negre supermasive din galaxiile pitice aflate pe un curs de coliziune.
Galaxiile pitice există în tot universul. De obicei, ele sunt destul de mici, fiind formate din câteva miliarde de stele. Există câteva tipuri de galaxii pitice, cum sunt cele sferice și cele ultracompacte. Până nu demult, astronomii nu erau siguri dacă aceste galaxii mici conțin găuri negre în centrul lor, însă acum ei știu că unele dintre ele au găuri negre de mase intermediare. Un exemplu în acest sens este galaxia Fornax Ultracompact Dwarf 3.
Dacă galaxiile pitice aveau găuri negre, iar la începuturile universului ele au fuzionat pentru a forma galaxii masive, atunci aceste găuri negre au fuzionat și ele pentru a forma găuri negre supermasive? Oamenii de știință și-au propus să răspundă la această întrebare cu ajutorul Observatorului Chandra X-ray.
Dovezi ale coliziunilor găurilor negre din galaxiile pitice
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat în acele vremuri, oamenii de știință au studiat coliziunile dintre galaxiile pitice din regiuni mai apropiate de noi, apoi au folosit informațiile obținute pentru a face predicții despre ceea ce s-a întâmplat în universul timpuriu. Cu ajutorul Telescopului Chandra, astronomii au căutat materia superfierbinte care înconjoară coliziunile dintre galaxiile pitice și găurile lor negre supermasive. Aceste regiuni superfierbinți emit o cantitate însemnată de raze X, iar materia respectivă alimentează găurile negre.
Apoi echipa de cercetători a comparat rezultatele obținute cu datele de la Wide Infrared Survey Explorer (WISE) al NASA și de la Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT). În esență, ei au căutat perechi de surse strălucitoare de raze X în cadrul galaxiilor pitice aflate în curs de coliziune. Aceste surse dezvăluie localizarea găurilor negre din galaxiile respective.
Ce a descoperit echipa
Rezultatele au oferit indicii despre potențiale coliziuni dintre găuri negre supermasive din centrul unor galaxii pitice. Coliziunile din aceste galaxii au făcut ca praful cosmic să fie atras către găurile negre uriașe din centrul galaxiilor, ceea ce a contribuit la alimentarea și creșterea găurilor negre. Este posibil ca, pe măsură ce galaxiile fuzionează, coliziunea găurilor negre din centrul lor să ducă la formarea unei găuri negre supermasive.
Un exemplu în acest sens se întâlnește în roiul galactic Abell 133, situat la circa 760 de milioane de ani-lumină față de noi. Perechea de galaxii pitice observate aici, denumită „Mirabilis”, se află în ultimele etape ale fuziunii. Un alt exemplu a fost observat în roiul galactic Abell 1758S, situat la circa 3,2 miliarde de ani-lumină față de Pământ. În acest caz, cele două galaxii pitice se află la începutul fuziunii lor, dar deja interacțiunea celor două găuri negre indică emisii de raze X.
Sursa: Universe Today