Dinozaurul care arăta ca T. rex… înainte de T. rex

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Meraxes gigas

Cel mai faimos dintre toți dinozaurii, Tyrannosaurus rex, a reușit să fie suficient de înfricoșător pentru a juca postum într-un blockbuster de la Hollywood, în ciuda brațelor sale comic de scurte. Alți dinozauri mai puțin cunoscuți prezentau, de asemenea, o combinație de cap mare și membre anterioare scurte, iar un studiu publicat recent în Current Biology identifică a altă specie, care a trăit cu 20 de milioane de ani înaintea lui T. rex și a aparținut unui grup complet diferit.

”De mult timp am crezut că doar tiranozaurii aveau capul mare, picioarele lungi și brațele scurte”, spune James Napoli, de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Noul studiu arată că Meraxes gigas, care aparține unui grup denumit carcharodontozauri, prezenta și el aceste trăsături fizice.

Rezultatele se bazează pe fosile, inclusiv craniul și membrele de M. gigas dezgropate de autori din Argentina, în anul 2012. Aceștia estimează că dinozaurul avea o lungime de 11 metri și cântărea circa 4 tone. El a trăit în Cretacicul Târziu, în urmă cu 95 de milioane de ani.

În timp ce strămoșii lui M. gigas aveau brațele mai lungi, autorii spun că acestea s-au scurtat pe măsură ce animalele și-au dezvoltat un craniu mai mare și mai puternic, cu care puteau apuca prada direct, brațele lor devenind astfel nefolositoare la vânătoare. Deși scurte, brațele lui M. gigas erau puternice, ceea ce indică îndeplinirea și altor funcții, cum ar fi ținerea femelei în timpul împerecherii sau ajutarea la ridicarea corpului din poziție culcată.

Fosilele de M. gigas aruncă o nouă lumină și asupra anatomiei altor specii de carcharodontozauri, care sunt în mare parte cunoscute după rămășițele lor mult mai puține.

Sursa: The Scientist

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii