Un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă examinează aportul de proteine al persoanelor cu o dieta vegană pe termen lung. Cercetătorii au constatat că, deși participanții au consumat zilnic suficiente proteine, un număr semnificativ dintre ei nu au atins aportul recomandat al doi aminoacizi esențiali: lizina și leucina.
Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi, care sunt „cărămizile” fundamentale ale organismului. Chiar dacă organismul uman își poate produce o mare parte a aminoacizilor de care are nevoie, sunt nouă aminoacizi indispensabili (aminoacizi esențiali) care trebuie obținuți din dietă. Deoarece alimentele de origine vegetală conțin niveluri mai redus sau variabile ale acestor aminoacizi esențiali, comparativ cu alimentele de origine animală, atingerea nivelurilor recomandate de aminoacizi poate fi problematică pentru persoanele cu dieta vegană.
Lipsuri ale studiilor anterioare
Cu toate acestea, majoritatea studiilor anterioare asupra proteinelor din dieta vegană nu au luat în considerare aminoacizii specifici și nici digerabilitatea unor alimente, adică faptul că nu tot ceea ce mâncăm, inclusiv aminoacizii, poate fi utilizat de corp.
Pentru a înțelege mai bine aportul de aminoacizi din dietele vegane, cercetătorii au analizat jurnalele alimentare ale 193 de persoane vegane din Noua Zeelandă. Ei au utilizat informații de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite și din baza de date FoodFiles din Noua Zeelandă pentru a calcula aportul de aminoacizi din diferite alimente consumate de participanți.
Analiza a arătat că aproximativ trei sferturi dintre participanți au întrunit aportul zilnic recomandat de proteine totale. Raportat la masa corporală, aportul aminoacizilor esențiali a fost și în limitele recomandate. Totuși, în ceea ce privește digerabilitatea, doar jumătate dintre participanți au atins aportul recomandat de lizină și leucină. Dintre toate tipurile de alimente consumate, legumele au fost cei mai mari contributori la aportul de proteine totale și lizină.
Implicații
Descoperirile subliniază că atingerea aportului zilnic recomandat de proteine totale nu înseamnă neapărat atingerea cerințelor de aminoacizi esențiali. Din acest punct de vedere, autorii studiului solicită studii suplimentare privind posibilitățile de îmbunătățire a aportului de lizină și leucină la persoanele vegane.
O dietă vegană bogată în proteine de calitate necesită mai mult decât un consum suficient de proteine. Ea depinde și de echilibrul corect și de varietatea alimentele de natură vegetală pentru a aproviziona organismul cu cantitățile de aminoacizi necesare. Deficiența prelungită a acestor nutrienți esențiali poate afecta echilibrul proteic general, sănătatea mușchilor și alte funcții fiziologice.
Sursa: SciTechDaily