Heroina este un drog opioid cu acțiune rapidă și care creează o dependență puternică. Ea este obținută din morfină, o substanță naturală extrasă din păstăile semințelor anumitor soiuri de plante de mac cultivate în Mexic, America de Sud, Asia de Sud-Est și Asia de Sud-Vest.
De obicei, heroina este vândută sub formă de pulbere albă sau maronie sau sub forma unei substanțe negricioase și lipicioase cunoscute sub denumirea de „gudron negru de heroină” („black tar heroin”). Deși heroina în formă pură este întâlnită din ce în ce mai des, cea mai mare parte a heroinei de pe străzi este „tăiată” cu alte droguri, în special de fentanil sau cu substanțe precum zahărul, amidonul, laptele praf sau chinina.
Heroina poate fi consumată prin injectare, fumat sau inhalare pe nas. Drogul de puritate ridicată este, de obicei, inhalat pe nas sau fumat.
Deoarece pătrunde în creier foarte rapid, heroina creează o dependență puternică, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. Consumatorii de heroină susțin că simt o euforie puternică, urmată de o stare de somnolență și letargie.
Unul dintre cele mai importante efecte ale consumului de heroină este dependența de drog. Odată cu utilizarea drogului în mod regulat se instalează și toleranța la acesta. După ce aceasta apare, persoana respectivă trebuie să consume mai multă heroină pentru a obține aceeași intensitate a efectelor.
Efectele heroinei includ: somnolență, depresie respiratorie, constricția pupilelor, stări de greață, înroșirea pielii, uscarea gurii și îngreunarea extremităților.
Efectele supradozei de heroină pot fi: încetinirea ritmului respirator, înalbăstrirea buzelor și a unghiilor, piele moale, convulsii, comă și moarte.
Senzații similare cu cele ale heroinei sunt create de medicamente cum sunt oxycontin, vicodin, codeină, morfină, metadonă și fentanil.
Sursa: DEA