Cum s-au format Pământul și Luna

publicat de Florin Mitrea
106 vizualizări
Ilustrație impact planetar

Există câteva teorii majore privind formarea Pământului și a Lunii, majoritatea acestora implicând un impact uriaș. Una dintre ipoteze susține că un obiect din spațiu a lovit planeta noastră și a fost deviat, scăpând apoi în spațiu, în timp ce altă teorie susține că impactul a fost atât de puternic, încât ambele corpuri ar fi fost vaporizate.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Leeds și Universitatea din Chicago au analizat dinamica fluidelor și fluidele conductoare de electricitate. Ei au ajuns la concluzia că Pământul trebuie să fi fost magnetizat fie înainte de impact, fie ca o consecință a coliziunii.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la restrângerea teoriilor privind formarea Pământului și a Lunii, spun autorii.

Planeta Pământ

Pământul, casa noastră plină de viață

Pământul, planeta noastră natală, este a treia planetă de la Soare și singurul loc cunoscut care găzduiește viața.

„Noua noastră idee este de a arată că înțelegerea teoretică a câmpului magnetic al Pământului ne-ar putea spune unele lucruri despre formarea sistemului Pământ-Lună”, a declarat profesorul David Hughes, de la Școala de Matematică a Universității din Leeds.

Această nouă evaluare, publicată în data de 24 octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences din S.U.A., se bazează pe rezistența câmpului magnetic al planetei noastre, care este menținută de un fluid conductor electric ce se rotește în nucleul exterior, cunoscut sub denumirea de geodinam.

Pământul timpuriu

O trăsătură stranie a dinamului Pământului este faptul că el poate menține un câmp magnetic puternic, însă nu poate amplifica un câmp magnetic slab. Drept urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, dacă liniile de câmp magnetic ar fi reduse la un nivel foarte scăzut sau ar dispărea, atunci câmpul magnetic nu ar mai putea fi repornit.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign