Consumul frecvent de șuncă, hotdog și alte tipuri de carne roșie procesată ar putea să ne afecteze sănătatea creierului. Un nou studiu, publicat în revista Neurology, a descoperit că oamenii care consumă cantități mari de carne roșie procesată prezintă un risc mai mare cu 13% de a dezvolta demență.
Descoperirile sunt importante, mai ales deoarece carnea roșie procesată este prevalentă în dieta multor persoane – între 63% și 74% dintre nord-americani consumă zilnic astfel de carne.
Demența este și ea destul de răspândită, estimările recente arătând că aproximativ un milion de oameni vor dezvolta această boală în fiecare an până în 2060.
Carnea procesată și sănătatea mintală
Autorii studiului au examinat datele de la 133.771 de profesioniști din domeniul sănătății înscriși într-unul dintre cele două studii prospective mari. Participanții aveau în medie 49 de ani, aproximativ 65% erau femei și nu aveau demență când a început studiul.
Pentru a le stabili dieta, cercetătorii au transmis participanților chestionare cu privire la consumul de diferite tipuri de alimente la intervale de 2-4 ani. Alimente precum șunca, hotdogul, salamul și cârnații au fost considerate carne roșie procesată. Carnea de vită, hamburgerul, carnea de miel și carnea de porc au fost considerate carne roșie neprocesată.
O porție de carne roșie a fost stabilită la 3 uncii (aproximativ 85 de grame), iar pornind de aici, participanții au fost împărțiți în funcție de consumul mediu de carne: 0,1 porții/zi a fost considerat consum scăzut; 0,1-2,4 porții/zi a fost considerat consum mediu; > 0,25 porții/zi a fost considerat consum ridicat.
Apoi cercetătorii au monitorizat câte persoane au dezvoltat demență în decursul timpului și au constatat că participanții din categoria de consum ridicat au prezentat un risc cu 13% mai mare de demență, comparativ cu persoanele din categoria de consum scăzut.
Un subgrup de participanți la studiu au fost, de asemenea, întrebați despre declinul cognitiv subiectiv sau despre probleme de memorie sau confuzie auto-raportate. Din nou, cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat mai multă carne roșie procesată aveau un risc cu 14% mai mare de declin cognitiv subiectiv.
De ce este rea carnea roșie procesată?
Legătura dintre declinul cognitiv și carnea roșie procesată poate fi explicată prin substanțele nocive existente în aceste produse.
Nitrații (azotații) sunt utilizați la tratarea cărnii, furnizând produselor din carne culoarea și gustul distinct. Însă acești compuși pot fi dăunători pentru sănătate, deoarece sunt implicați în mecanisme precum stresul oxidativ, fenomenele inflamatorii și rezistența la insulină.
Cantitățile însemnate de grăsimi saturate, sodiu și nitrați din șuncă, hotdog, bologna și alte produse similare le transformă în produse ultraprocesate. Aceste alimente au fost asociate cu declinul cognitiv și cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, cancere și deces.
Este important de reținut că multe dintre aceste alimente ultraprocesate sunt bogate în calorii și oferă puține beneficii nutritive, așa cum sunt fibrele, vitaminele, mineralele și grăsimile sănătoase pentru inimă.
Sursa: Health.com