Colagenul, cea mai răspândită proteină din corp

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Colagenul, cea mai răspândită proteină din corp

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru. Este componenta principală a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc multe părți la corpului, printre care tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii. Colagenul îndeplinește funcții importante, ca de exemplu oferirea cadrului structural al pielii și întărirea oaselor.

Colagenul se poate obține din alimente precum pielea de porc și bulionul de oase, dar și suplimentele cu colagen au devenit populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că proteina a fost descompusă pentru a putea fi absorbită mai ușor.

Iată câteva beneficii ale colagenului pentru sănătate!

1. Îmbunătățirea sănătății pielii

Colagenul este o componentă majoră a pielii noastre. Joacă un rol în întărirea pielii, precum și în elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânește, corpul produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și formarea ridurilor.

Mai multe studii au arătat că peptidele din colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii. S-a constat că administrarea 1-12 grame de colagen pe zi timp de 4-12 săptămâni a dus la îmbunătățirea elasticității și hidratării pielii.

2. Ameliorarea durerilor articulare

Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de colagen din corp scade, iar riscul de afecțiuni articulare, cum este osteoartrita, crește. Unele studii sugerează că suplimentele de colagen pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare.

O serie de studii efectuate la persoanele diagnosticate cu osteoartrită au arătat că administrarea de colagen a dus la îmbunătățiri semnificative ale rigidității articulațiilor, dar nu și ale durerii sau limitării funcționale.

3. Prevenirea pierderii masei osoase

Oasele noastre sunt alcătuite predominant din colagen. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest colagen se deteriorează, iar masa osoasă se reduce. Aceasta poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care este caracterizată printr-o densitate osoasă redusă și un risc crescut de fracturi osoase.

În studiu efectuat pe o perioadă de 12 luni la femei la postmenopauză a arătat că administrarea de suplimente de calciu, vitamina D și colagen (5 grame) a avut ca afect reducerea semnificativă a nivelurilor sanguine ale unor proteine ce promovează degradarea oaselor și o mai puțină pierdere a mineralelor osoase, comparativ cu administrarea de suplimente de calciu și vitamina D, fără colagen.

4. Creșterea masei musculare

Fiind cea mai abundentă proteină din corp, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici. În cadrul unui studiu efectuat timp de 12 săptămâni, 26 de bărbați în vârstă diagnosticați cu sarcopenie au luat 15 grame de colagen, în paralel cu participarea la un program de exerciții fizice. Comparativ cu cei care au efectuat exerciții fizice, dar nu au luat colagen, ei au dobândit semnificativ mai multă masă și forță musculară.

5. Promovarea sănătății inimii

Potrivit oamenilor de știință, suplimentele cu colagen pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace. Colagenul oferă suport structural arterelor – vasele de sânge care transportă sângele de la inimă în tot corpul.

În lipsa colagenului, arterele devin mai puțin flexibile și elastice, ceea ce poate duce la ateroscleroză – o boală caracterizată prin reducerea diametrului arterelor. Boala poate duce la infarct și accident vascular cerebral.

În cadrul unui studiu efectuat pe o perioadă de 6 luni, 30 de adulți sănătoși au luat 16 grame de colagen în fiecare zi. Ei au înregistrat o reducere semnificativă a rigidității arterelor de la începutul studiului până la sfârșitul acestuia. În plus, nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) au crescut cu o medie de 6%.

6. Îmbunătățirea sănătății intestinale

Deși nu există niciun studiu randomizat care să susțină această afirmație, unii cercetători raportează că suplimentele de colagen pot trata sindromul intestinului permeabil.

Efecte secundare ale administrării de colagen

În timp ce suplimentele de colagen sunt în general bine tolerate, cu puține efecte secundare raportate, multe sunt produse din alergeni alimentari comuni, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle. Persoanele cu alergii la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele de colagen fabricate din aceste ingrediente.

Unii oameni raportează greață, balonare și arsuri la stomac atunci când iau suplimente de colagen, dar cercetările nu au arătat în mod constant astfel de efecte secundare.

În ce alimente întâlnim colagenul?

Colagenul poate fi întâlnit în produse de origine animală sau derivate ale acestora. Alimente care conțin colagen sunt gelatina, bulionul de oase, țesuturile conjunctive ale animalelor, pielea de pui, pielea de porc, carnea de vită, peștele.

Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. Există multe alimente care sunt bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, broccoli, căpșunile și multe altele.

Sursa: Healthline

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii