În întreaga istorie a explorării spațiului, o singură sondă spațială a vizitat Planeta Neptun. A fost Voyager 2, care a zburat pe lângă gigantul de gheață în august 1989. De atunci, omenirea a studiat Neptun doar prin intermediul telescoapelor. Cu toate acestea, în ciuda capacităților lor semnificativ sporite, acestea nu sunt capabile să răspundă la multe dintre întrebările care au rămas după vizita lui Voyager 2.
Singura modalitate de a completa lacunele din cunoștințele noastre despre Neptun este trimiterea unei misiuni acolo. În trecut, NASA și ESA au dezvoltat mai multe proiecte similare, dar niciunul dintre ele nu a fost selectat pentru implementare din cauza costului ridicat, a timpului lung de zbor și a necesității de a utiliza o sursă de energie radioizotopică (RTG). Însă acum acest lucru s-ar putea schimba.
Potrivit portalului Spacenews, un grup de oameni de știință chinezi a prezentat un proiect pentru o misiune națională de explorare a celei de-a opta planete. Intenționează lansarea sondei spațiale în 2033. Zborul către Neptun va dura 16 ani și va necesita o serie de manevre gravitaționale în apropierea lui Jupiter și Saturn.
La sosirea pe Neptun, nava spațială chineză va lansa o sondă în atmosfera sa și va efectua o manevră de asistență gravitațională în apropierea lui Triton (unul dintre sateliții lui Neptun). Aceasta îi va permite să rămână pe o orbită permanentă în jurul planetei.
Conform planului dezvoltatorilor, vehiculul va fi echipat cu un set de 11 instrumente științifice care vor fi alimentate de două RTG-uri. Acestea includ magnetometre, analizoare de particule și praf, spectrometre, o cameră, un radiometru cu microunde și un sistem de navigație autonom.
Sonda spațială chineză va efectua un studiu detaliat al atmosferei, câmpului magnetic și structurii interne a lui Neptun, precum și al inelelor și sateliților săi. O atenție specială va fi acordată lui Triton. În trecutul îndepărtat, acesta a fost un obiect din Centura Kuiper, care a fost apoi captat de gravitația celei de-a opta planete.
Voyager 2 a descoperit criovulcani activi pe Triton, iar oamenii de știință suspectează, de asemenea, că ar putea exista un ocean subteran ascuns sub suprafața lunii. Confirmarea existenței sale și determinarea caracteristicilor sale fizice vor fi printre principalele sarcini ale misiunii chineze.
Sursa: Universe Magazine