Metodele de chimioterapie tradiționale prezintă dificultăți substanțiale, cum sunt efecte secundare severe, vătămarea celulelor sănătoase și eficiența redusă. Cercetătorii de la Școala de Medicină Yong Loo Lin a Universității Naționale din Singapore (NUS Medicine) au dezvoltat un tratament de ultimă generație pentru cancer. Această tehnică nouă este o alternativă mai precisă, mai puternică și mai puțin vătămătoare la chimioterapia convențională.
Oamenii de știință de la NUS Medicine au identificat o nouă metodă de administrare a medicamentelor, care oferă speranță pentru punerea la punct a unui nou tratament clinic pentru pacienții bolnavi de cancer. Descoperirile, publicate în revista Nature Communications, arată o metodă modernă de administrare a chimioterapiei direct în interiorul tumorii prin utilizarea interacțiunii naturale dintre bacterii și celulele canceroase.
Promedicamentele sunt molecule inactive care se transformă în medicamente active în interiorul corpului, mai ales la nivelul tumorilor, folosindu-se de condițiile unice întâlnite la acest nivel, cum sunt nivelul redus de oxigen sau aciditatea ridicată, minimizând astfel vătămarea țesuturilor sănătoase. Cu toate acestea, promedicamentele actuale manifestă o specificitate limitată față de țintă și depind adesea de transportori moleculari, fapt care complică administrarea medicamentului.
Pentru a depăși aceste provocări, cercetătorii de la NUS Medicine au dezvoltat o metodă de livrare a medicamentelor care utilizează o tulpină a bacteriei comensale Lactobacillus ce se leagă specific de celulele canceroase prin intermediul unei molecule de suprafață denumită sulfat de heparan. Aceste bacterii modificate genetic transportă un promedicament care se convertește în medicamentul chimioterapeutic SN-38 la nivelul tumorii. Pe modelele preclinice de cancer nazofaringian, bacteriile modificate genetic s-au localizat în tumoare și au eliberat medicamentul direct la locul cancerului, reducând dezvoltarea tumorii cu 67% și crescând eficacitatea chimioterapiei cu 54%.
Unul dintre cele mai promițătoare aspecte ale acestui studiu este potențialul de aplicații pe scară mai largă la terapia mai multor tipuri de cancer, deoarece bacteria Lactobacillus se leagă specific de celulele canceroase. Cercetătorii evaluează afinitatea de legare a mai multor tulpini microbiene față de multiple linii celulale canceroase, implicate în cancerele de colon, vezică urinară, stomac, plămâni, nazale etc.
Când este nevoie de chimioterapie?
Chimioterapia este un tratament împotriva cancerului care utilizează substanțe ce opresc multiplicarea celulelor canceroase, fie prin distrugerea lor, fie prin blocarea diviziunii lor. Aceste substanțe se numesc citostatice.
Agenții citostatici tradiționali sunt citotoxici, în sensul că ei interferează cu mitoza. De aceea, susceptibilitatea celulelor tumorale este cu atât mai mare cu cât ritmul lor de multiplicare este mai mare. În același timp, substanțele citostatice afectează și unele celule sănătoase ale organismului, mai ales pe acelea care se divid frecvent, așa cum sunt celulele sângelui, alte tubului digestiv și al foliculului pilos.
Citostaticele pot fi administrate pe cale orală, intravenoasă, intraperitoneală, intratumorală, cutanată și intrameningeală. Scopul chimioterapiei poate fi curativ sau de prelungire a supraviețuirii ori ameliorare a simptomelor.
Sursa: SciTechDaily