Cea mai apropiată gaură neagră, ascunsă într-un roi de stele

publicat de Florin Mitrea
61 vizualizări
Roiul de stele Hyades

În constelația Taurul există un roi format din câteva sute de stele denumit Hyades. Roiul se află doar la 150 de ani-lumină față de noi și ar putea găzdui o gaură neagră de masă stelară.

Ideea că găurile negre ar putea sta ascunse în roiurile de stele nu este nouă.  Roiurile conțin adesea stele mari, strălucitoare, care vor deveni în cele din urmă stele neutronice sau găuri negre, așa că este probabil ca stelele anterioare să fi parcurs deja această cale. Problema este demonstrarea acestui lucru. Cu excepția cazului în care o gaură neagră consumă în mod activ materialul din apropiere, va fi întunecată și dificil de văzut printre un grup de stele strălucitoare. Așadar, astronomii trebuie să folosească observații indirecte pentru a descoperi gaura neagră.

Pentru a căuta găuri negre, oamenii de știință au comparat observațiile asupra roiului Hyades efectuate de către telescopul Gaia cu simulări computerizate cu N-corpuri. Hyades este un roi deschis de stele, care sunt menținute împreună doar de gravitație. Ocazional, o apropiere între două stele o va arunca pe una dintre ele afară din roi. În alte ocazii, apropierea va împinge o stea mai mult spre centrul roiului, făcând-o mai puternic legată de roi. Toate acestea contribuie la modul în care densitatea stelelor din roi variază în funcție de distanța față de centrul său.

Unul dintre lucrurile pe care echipa de cercetători le-a comparat a fost ceea ce este cunoscut sub numele de raza jumătății de masă. Aceasta este raza în care este conținută jumătate din masa roiului. În cazul prezenței unor găuri negre, roiul ar trebui să fie puțin mai dens și, astfel, raza jumătății de masă ar trebui să fie mai mică. Un alt aspect este densitatea centrală, care ar trebui să crească puțin dacă sunt prezente găuri negre. Având în vedere toate acestea, o comparație între simulările N-corpuri și datele provenite de la Gaia arată că cel mai bun model prezice prezența a două sau trei găuri negre cu masă stelară.

Din păcate, rezultatele nu sunt concludente. Deși prezența a 2-3 găuri negre corespunde cel mai bine cu datele observaționale, un model fără găuri negre sau până la 5 găuri negre este totuși o potrivire rezonabilă. Iar maximul densității din centrul roiului nu a putut fi detectat de telescopul Gaia datorită sensibilității scăzute a acestuia. Echipa a analizat chiar și 56 de stele din roi despre care se credea că sunt stele binare, pentru a vedea dacă vreuna dintre ele este o stea ce orbitează o gaură neagră, însă rezultatele au fost negative.

Așadar, deși este foarte posibil ca Hyades să conțină o gaură neagră de masă stelară, va fi nevoie de mai multe observații pentru a fi siguri. Abia atunci vom ști cu adevărat dacă există un monstru care ne pândește din apropiere.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii