O infecție apare atunci când un agent patogen invadează corpul și începe să se reproducă. Agenții patogeni pot fi virusurile, bacteriile, ciupercile sau paraziții. Unele boli produse de infecții nu sunt grave. De exemplu, majoritatea oamenilor își revin după infecțiile cauzate de germenii care produc răcelile obișnuite. Însă alte infecții, cum sunt cele cauzate de virusul turbării, sunt mortale.
Infecțiile produse de diverși agenți patogeni prezintă simptome diferite. De exemplu, Salmonella este un tip de bacterii care invadează intestinele. Persoanele infectate prezintă diaree, febră și grețuri. Pe de altă parte, piciorul de atlet (tinea pedis) este o infecție a pielii cauzată de o ciupercă și se caracterizează printr-o erupția cutanată însoțită de mâncărime. Rujeola este o infecție virală, iar simptomele sale includ dureri în gât, tuse, scurgeri nazale și erupții cutanate.
Unele dintre simptomele declanșate de o infecție, cum ar fi febra sau durerile de cap, sunt cauzate de răspunsul sistemului imunitar față de agentul patogen, nu de microbul respectiv.
Adesea, agenții infecțioși pătrund în organism prin gură, nas și piele. Acești germeni se pot răspândi de la o persoană la alta. De exemplu, o persoană bolnavă de COVID-19 poate răspândi în aer picături încărcate cu virusuri atunci când tușește sau strănută. Altcineva poate inhala aceste picături și se poate infecta.
Oamenii pot lua agenții patogeni și din apa sau alimentele contaminate. De exemplu, bacteria Escherichia coli (E. coli) se poate întâlni uneori în carnea crudă (nepreparată). O persoană care consumă carne contaminată insuficient preparată se poate astfel infecta cu E. coli.
Mușcăturile de insecte pot răspândi și ele infecțiile. Unii țânțari poartă parazitul care provoacă malaria. Iar unele căpușe poartă bacteriile care cauzează boala Lyme.
Vaccinurile ajută la prevenirea multor boli infecțioase prin „instruirea” sistemului imunitar să recunoască și să lupte cu agenții patogeni. Unele persoane se pot îmbolnăvi chiar dacă au fost vaccinate. Însă, de obicei, simptomele lor sunt mult mai ușoare decât dacă nu s-ar fi vaccinat. De aceea este important să ne vaccinăm împotriva unor boli precum COVID-19 sau rujeola.
Alte obiceiuri sănătoase, cum sunt spălatul des al mâinilor, gătitul corespunzător al cărnii și utilizarea loțiunilor contra insectelor, pot, de asemenea, alunga agenții patogeni și preveni infecțiile.
Sursa: Science News Explores