Buretele de bucătărie, locuința perfectă pentru bacterii

publicat de Florin Mitrea
200 vizualizări
Burete de bucătărie

Bureții de bucătărie constituie un paradis al microbilor, fiind capabili chiar să găzduiască 54 de miliarde de bacterii pe centrimetrul cub. Pe lângă faptul că sunt umezi, plini de aer și încărcați cu resturi alimentare, bureții furnizează un mediu fizic optim pentru bacterii, conform unui raport din 10 februarie publicat în Nature Chemical Biology și citat de Science News.

La fel ca oamenii, bacteriile preferă diferite niveluri de interacțiune cu semenii lor. Unele bacterii sunt mai sociabile, în timp ce altele preferă singurătatea. Cercetătorii de la Universitatea Duke și-au pus întrebarea cum ar putea fi afectate interacțiunile din cadrul comunității microbiene de separarea diferitelor tipuri de microbi.

Echipa a distribuit mai multe tulpini ale bacteriei E. coli pe plăci cu 6 până la 1.536 de compartimente, iar după 30 de ore, a examinat numărul și tipul tulpinilor bacteriene de pe fiecare placă.

Pe plăcile cu doar șase compartimente, probabil că fiecare compartiment conține un amestec similar de bacterii, unde supraviețuiesc doar bacteriile sociabile. Pe de altă parte, pe plăcile cu 1.536 de compartimente, probabil că fiecare microb este singur, iar bacteriile sociabile mor. Pe plăcile cu un număr intermediar de compartimente, există șanse ridicate ca bacteriile să ajungă în mediile pe care le preferă și să supraviețuiescă, biodiversitatea fiind astfel păstrată.

Bureții de bucătărie, care conțin o gamă largă de orificii de diferite dimensiuni, nu numai că oferă un număr ideal de compartimente pentru bacterii, ci și medii care se potrivesc nevoilor unor diferite tipuri de microbi. În urma experimentelor efectuate, cercetătorii au constatat că bacteriile rezultate erau mai diverse decât cele de pe mediile de cultură lichide utilizate în mod obișnuit pentru creșterea bacteriilor în laborator.

Din fericire, bacteriile care se găsesc în bureții noștri de bucătărie sunt predomenant nepatogene. Însă dacă apare o bacterie periculoasă, așa cum este Salmonella, structura optimă a buretelui probabil că o va ajuta să supraviețuiască.

”Bureții nu sunt așa de potriviți pentru igiena din bucătărie”, spune Markus Egert, microbiolog la Universitatea Furtwangen din Villingen-Schwenningen, Germania, care nu a fost implicat în studiu. ”Există puține suprafețe sterile într-o gospodărie, iar buretele de bucătărie este obiectul din casă cel mai dens populat cu microbi.”

Vestea bună este că există o rezolvare relativ facilă a acestei probleme. Periile constituie o alternativă mult mai sigură.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii