Bondarii par a fi rezistenți la pesticidele obișnuite

publicat de Florin Mitrea
42 vizualizări
Bondarii par a fi rezistenți la pesticide

Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg, Germania, publicat în revista Environment International, bondarii par destul de rezistenți la pesticidele obișnuite utilizate în agricultură. În timpul hrănirii, ei ingerează diverse pesticide împreună cu polenul și nectarul florilor.

Echipa de cercetători a împărțit o colonie de bondari și a expus insectele la insecticide și fungicide, precum și la combinații ale acestor pesticide. Apoi au fost analizate abilitatea de învățare și capacitatea de zbor ale bondarilor tratați în acest mod. Nu au fost depistate efecte negative.

Bondarii absorb numeroase pesticide

Declinul albinelor la nivel mondial se află în atenția publică în ultimii ani. Însă, contrar credinței populare, albinele domestice nu sunt afectate de acest declin, deoarece ele sunt bine îngrijite de către apicultori. Mortalitatea afectează în principal albinele sălbatice, care au fost mai puțin studiate decât cele domestice.

„În natură, albinele sunt expuse la o serie de factori care au efecte negative asupra polenizatorilor. Utilizarea pesticidelor este una din cauzele principale ale declinului insectelor. ” – Ricarda Scheiner, profesor de neuroetologie a artropodelor la Universitatea din Würzburg și autorul principal al studiului

Albinele sălbatice, inclusiv bondarii, ingerează numeroase pesticide în timpul hrănirii și le transportă în colonii odată cu hrana. Ingestia amestecurilor de pesticide poate avea efecte asupra comportamentului dificil de prezis. Unele substanțe pot interacționa cu altele pentru a-și influența reciproc efectele, ceea ce poate duce la amplificarea sau reducerea efectului general.

Noi metode de studiere a amestecurilor de pesticide

Pentru a studia efectele pesticidelor asupra bondarilor, autorii studiului au împărțit colonia de bondari în patru „compartimente”, fapt care a făcut posibilă testarea insecticidelor și fungicidelor individuale, precum și a amestecurilor de pesticide. Cercetătorii au investigat abilitatea de învățare și capacitatea de zbor ale bondarilor tratați cu un insecticid, un fungicid și cu un amestec al celor două substanțe și au comparat rezultatele cu un grup de control. În spațiul de lucru au fost amplasate flori artificiale colorate, față de care insectele au fost condiționate.

Bondarii au trebuit să învețe să asocieze culoarea unei anumite flori cu un anumit zahar dizolvat în apă și apoi să zboare la floarea de culoarea respectivă într-o manieră directă. Rezultatele au arătat că diferitele tratamente cu pesticide nu au avut niciun efect asupra capacității bondarilor de a învăța.

Capacitatea de zbor a fost studiată cu ajutorul tehnologiei RFID. Fiecare insectă a fost însemnată cu o etichetă individuală, astfel încât fiecare bondar avea propriul său ID. Scanerele din fața coloniei citeau ID-ul și îl stocau. Astfel, oamenii de știință au putut determina cu precizie activitatea de zbor a fiecărui bondar. Din nou, analiza nu a arătat vreun efect al tratamentului cu pesticide.

Așadar, toate aceste rezultate arată că bondarii par a fi rezistenți la factorii de stres de natură chimică, așa cum sunt pesticidele. Totuși, nu este clar cum alte albine sălbatice ar putea fi afectate de aceste substanțe. Bondarii au dimensiuni semnificativ mai mari comparativ cu alte albine sălbatice. De aceea sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege efectele amestecurilor de pesticide asupra altor specii de albine sălbatice.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii