Bacteriile din cavitatea bucală suprimă protecția antivirală

publicat de Florin Mitrea
139 vizualizări
Ilustrație bacterii

O familie de proteine cunoscute sub denumirea de interferon lambda, produse de celulele epiteliale din cavitatea bucală, servește la protejarea oamenilor de infecțiile virale, însă bacteria orală Porphyromonas gingivalis reduce producția și eficacitatea acestor importanți.

„Studiile noastre au identificat anumite specii bacteriene patogene, P. gingivalis, care provoacă boala parodontală (paradontoza) și care pot suprima complet producția de interferon, crescând astfel susceptibilitatea la infecții virale”, a spus Juhi Bagaitkar, profesor asistent în cadrul Departamentului de Imunologie Orală și Boli Infecțioase al UNiversității din Louisville. „Aceste bacterii rezidente ale plăcii orale joacă un rol-cheie în reglarea răspunsurilor antivirale.”

Bagaitkar si Richard Lamont, profesor și președinte al Departamentului de Imunologie Orală și Boli Infecțioase al Universității din Louisville, au condus lucrarea, ai cărei autori principali au fost Carlos J. Rodriguez-Hernandez și alți colegi de la Universitatea din Lousiville și Universitatea din St. Lousi, Washington, S.U.A. Concluziile au fost publicate în PNAS, în decembrie.

Gura este adesea o poartă de intrare în organism pentru virusuri care infectează tractul gastrointestinal și plămânii, cum ar fi SARS-CoV-2, virusul imunodeficienței umane (HIV), herpes simplex și virusurile care cauzează cancer, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV).

P. gingivalis, o bacterie orală comună care cauzează boala parodontală, a fost legată de numeroase alte boli, inclusiv boala Alzheimer și artrita reumatoidă. Studii clinice recente au arătat că suprimarea imunității la pacienții cu paradontoză poate crește susceptibilitatea la HIV, herpes simplex și HPV.

O mai bună înțelegere a modului în care interferonii oferă o protecție antivirală largă și activează genele antivirale pentru a proteja oamenii de virusuri, precum și a modului în care P. gingivalis le compromite protecția, poate conduce cercetătorii la abordări clinice pentru a crește această protecție.

Cercetările de la Universitatea din Louisville au dezvăluit conexiuni între P. gingivalis și multiple alte boli și afecțiuni, inclusiv artrita reumatoidă, boala Alzheimer și cancerul esofagian.

Bagaitkar a fost unul dintre primii membri ai facultății a căror cercetare a fost susținuta de Centrul de Excelență în Cercetare Biomedicală (CoBRE) pentru cotribuții aduse în cercetarea bolilor cauzate de microorganisme, finanțat de Institutul Național de Științe Medicale Generale.

Sursa: Science Daily.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii