Astronomii cer schimbarea numelui Norilor lui Magellan

publicat de Florin Mitrea
29 vizualizări
Norii lui Magellan

Denumirile au o semnificație aparte, mai ales atunci când desemnează stelele. Un grup de astronomi cochetează cu ideea de a redenumit doi vecini ai galaxiei noastre: Micul și Marele Nor ai lui Magellan.

Numiți după exploratorul Fernando Magellan, aceste două galaxii-satelit sunt vizibile cu ochiul liber din emisfera sudică. Însă numele lui Magellan nu se potrivește, susțin astronomul Mia de los Reyes și colegii săi. Liderul primei expediții care a înconjurat cu succes globul, Magellan a înrobit și a ucis indigenii întâlniți în călătoria a, care a pornit din Spania în anul 1519.

„Pentru că denumim lucruri de pe cerul nopții, care aparțin tuturor, credem că este important să avem nume care să reflecte întreaga umanitate”, spune de los Reyes, de la Colegiul Amherst din Massachusetts, Satele Unite.

Astronomii cer schimbarea numelui într-un articol de opinie publicat pe 12 septembrie în revista Physics. Călătoria lui Magellan a ajutat la deschiderea drumului către colonialismul spaniol în America de Sud, Guam și Filipine, spune de los Reyes, care este de origine filipineză. „Mulți oameni îl văd pe Magellan ca pe un răufăcător în Filipine.”

Norii lui Magellan sunt importanți în domeniul astronomiei. Ei sunt galaxii independente, dar suficient de apropiate încât astronomii pot observa stelele individuale. „Norii lui Magellan sunt un laborator uimitor pentru a vedea lucrurile de aproape și personal”, spune astronomul Sally Oey, de la Universitatea din Ann Arbor, Michigan, S.U.A., un susținător al schimbării numelui.

Magellan nu a fost astronom. Norii au fost observați de un membru al expediției sale, dar erau deja cunoscuți multor culturi din emisfera sudică și chiar exploratorilor europeni anteriori. „Nu are sens să fie numiți după o singură persoană, darămite o persoană care nu i-a studiat niciodată”, spune astronomul Gurtina Besla, de la Universitatea din Tucson, Arizona, S.U.A.

Galaxiile sunt cunoscute științific sub numele lui Magellan abia de la sfârșitul secolului al XIX-lea – mult după călătoria lui Magellan. Acesta este doar un punct în istoria astronomiei, susțin cercetătorii.

Peste 100 de astronomi și-au exprimat interesul pentru campanie, coordonați de un grup de bază de aproximativ 50 de persoane, spune de los Reyes. Grupul își propune să aducă propunerea Uniunii Astronomice Internaționale, în speranța de a organiza în cele din urmă un vot privind schimbarea numelui. Alte domenii ale științei sunt supuse unor dezbateri similare, cu grupuri de cercetători care fac eforturi pentru a revizui denumirile ofensatorii ale anumitor plante și animale.

Astronomii caută acum noi nume. O sugestie populară este cea de „Milky Clouds”. Acest lucru ar menține acronimele utilizate în mod obișnuit, LMC și SMC. Și ar reflecta legătura acestor două galaxii cu galaxia noastră – Calea Lactee (Milky Way).

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii