Pământul și Marte erau foarte asemănătoare în tinerețe. În urmă cu patru miliarde de ani, ambele planete aveau mări vaste și calde. Dar în timp ce Pământul și-a păstrat oceanele, apele de pe Marte s-au evaporat sau au înghețat sub suprafața sa prăfuită. Nu este clar motivul pentru care aceste două lumi au urmat astfel de căi divergente, deși o posibilă explicație ar putea fi originea apei de pe acestea.
Pe baza studiilor geologice, știm că ciclul apei de pe Pământ pare să se fi stabilizat devreme. De acum aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă și până astăzi, apa a avut o prezență stabilă pe Pământ. În cazul planetei Marte, lucrurile sunt mai puțin clare. Mineralele argiloase acoperă aproximativ 45% din suprafața marțiană și datează din ceea ce este cunoscut sub numele de perioada Noachian, care se întinde din urmă cu 4,1 până în urmă cu 3,7 miliarde de ani.
Vedem, de asemenea, dovezi ale cursurilor de apă în urmă cu 3,7 până la 3,0 miliarde de ani, în ceea ce este cunoscut sub numele de perioada Hesperian. În perioada Amazonian, care datează de acum 3 miliarde de ani până astăzi, Marte pare să fi fost în mare parte uscată. Avem puține dovezi despre cea mai timpurie perioadă a lui Marte, cunoscută sub numele de pre-Noachian. Dar un nou studiu analizează epocile marțiane pentru a ne oferi o privire asupra primei epoci a lui Marte pornind de la un meteorit marțian cunoscut sub numele de Black Beauty (Frumusețea Neagră).
Se știe că aproximativ 200 de meteoriți au venit de pe Marte și în prezent sunt singurele mostre fizice de pe Planeta Roșie pe care le avem pe Pământ. Unul dintre meteoriții mai mari, Africa de Nord-Vest 7034, a fost descoperit în Sahara de Vest în 2011 și este supranumit „Black Beauty”, datorită culorii sale negru închis. Acesta este alcătuit din material vechi de aproximativ 4,4 miliarde de ani și conține mai multă apă decât orice alt meteorit marțian. Dar, din moment ce a fost ejectat de pe Marte doar cu 1,5 miliarde de ani în urmă, este dificil de determinat dacă Black Beauty s-a format într-un mediu umed sau dacă a acumulat apă în perioadele Noachian sau Hesperian.
Acest nou studiu nu se concentrează pe Black Beauty în ansamblu, ci mai degrabă pe mici cristale de zirconiu încorporate în el. Aceste cristale pot fi datate la 4,48–4,43 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-au format în perioada Pre-Noachian. Ceea ce este interesant este că cristalele au straturi de fier, aluminiu și sodiu aranjate într-un tipar cunoscut sub numele de zonare oscilativă. Deoarece zirconiul este de origine magmatică, acest tip de stratificare este aproape nemaiauzită în cristalele de zirconiu. Pe Pământ, există un singur loc în care apare un astfel de model, și anume în izvoarele hidrotermale, cum ar fi cele găsite în Parcul Național Yellowstone dn Stalele Unite.
Prezența acestor cristale în Black Beauty demonstrează nu numai că Planeta Roșie era umedă în perioada Pre-Noachian, ci și că a era activă din punct de vedere geologic, cu izvoare hidrotermale. S-a emis ipoteza că izvoare hidrotermale similare de pe Pământ ar fi putut declanșa formarea vieții pe planeta noastră. Existența apei pe planeta Marte rămâne în continuare o întrebare fără răspuns, dar este clar că pe Planeta Roșie au existat condiții pentru viață chiar din istoria sa timpurie.
Sursa: Universe Today