Antraxul, o boală infecțioasă gravă

publicat de Florin Mitrea
263 vizualizări
Bacillus anthracis

Antraxul este o boală infecțioasă gravă, produsă de Bacillus anthracis, o bacterie Gram-pozitivă în formă a bastonașe. Această bacterie apare în mod natural în sol și infectează adesea animalele domestice și sălbatice din toată lumea. Oamenii se pot îmbolnăvi de antrax dacă intră în contact cu animalele infectate sau cu produsele de origine animală contaminate. Antraxul poate dezvolta forme grave atât la om, cât și la animale.

Antraxul nu este contagios, ceea ce înseamnă că nu poate fi luat de la o altă persoană așa cum se întâmplă cu răceala sau gripa.

Cum se infectează oamenii cu antrax?

Oamenii se infectează cu antrax atunci când sporii ajung în corpul uman și se ”activează”. Bacteria se poate apoi multiplica, se poate răspândi în corp și produce toxine care provoacă o boală gravă.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când oamenii inhalează sporii, consuma hrana sau apa contaminate cu spori ori sporii pătrund printr-o tăietură sau zgârietură de pe piele.

Anumite activități pot crește riscul de infectare cu bacteria care produce antraxul.

Majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de antrax sunt expuși atunci când lucrează cu animalele sau produsele de origine animale infectate, cum sunt lâna, pieile sau părul. Antraxul prin inhalare poate apărea atunci când o persoană inhalează spori care se află în aer (aerosolizați) în timpul prelucrării industriale a materialelor contaminate. Antraxul cutanat poate apărea atunci când lucrătorii care manipulează produse animale contaminate iau sporii printr-o tăietură sau zgârietură de pe piele.

Persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită de la animale infectate se pot îmbolnăvi de antrax gastrointestinal. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în țările în care animalele nu sunt vaccinate în mod obișnuit împotriva antraxului și nu sunt verificate înainte de sacrificare.

Un tip nou descoperit de antrax este antraxul prin injectare. Acest tip de antrax a fost observat în nordul Europei, la oamenii care își injectează heroină.

Cum se infectează animalele cu antrax?

Animalele domestice și sălbatice se pot infecta atunci când inspiră sau ingerează spori din sol, plante sau apă contaminate. Aceste animale pot include bovinele, oile, caprele, antilopele și căprioarele. În zonele în care animalele domestice au avut antrax în trecut, vaccinarea de rutină poate ajuta la prevenirea focarelor.

Unde este întâlnit antraxul?

Antraxul este cel mai frecvent în regiunile agricole din:

  • America Centrală și de Sud;
  • Africa subsahariană;
  • centrul și sud-vestul Asiei;
  • sudul și estul Europei;
  • Caraibe.

Antraxul este mai frecvent în țările care nu au programe de vaccinare a animalelor împotriva acestei boli.

Tipuri de antrax

Tipul de boală pe care o dezvoltă o persoană depinde de modul în care Bacillus anthracis pătrunde în organism. De obicei, bacteria intră în organism prin piele, plămâni sau sistemul gastrointestinal. Toate tipurile de antrax se pot răspândi în cele din urmă în organism și pot provoca moartea dacă nu sunt tratate cu antibiotice.

Antraxul cutanat

Antraxul cutanat

Antraxul cutanat este cea mai comună formă de infecție cu antrax și este considerată a fi cea mai puțin periculoasă. Infecția se dezvoltă de obicei la 1 până la 7 zile după expunere. Când sporii de antrax intră în piele, de obicei printr-o tăietură sau zgârietură, o persoană poate dezvolta antrax cutanat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană manipulează animale infectate sau produse de origine animală contaminate, cum ar fi lâna, pieile sau părul. Antraxul cutanat este cel mai frecvent pe cap, gât, antebrațe și mâini. Afectează pielea și țesutul din jurul locului de infecție. Fără tratament, până la 20% dintre persoanele cu antrax cutanat mor. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, aproape toți pacienții supraviețuiesc.

Antraxul prin inhalare

Antraxul prin inhalare

Antraxul prin inhalare este considerat a fi cea mai mortală formă de antrax. Infecția se dezvoltă de obicei într-o săptămână după expunere, dar poate dura până la 2 luni. Când o persoană inspiră spori de antrax, poate dezvolta antrax prin inhalare. Persoanele care lucrează în locuri precum fabricile de lână, abatoarele și tăbăcăriile pot inspira sporii atunci când lucrează cu animale infectate sau produse de origine animală contaminate de la animale infectate. Antraxul prin inhalare începe în primul rând în ganglionii limfatici din piept înainte de a se răspândi în restul corpului, provocând în cele din urmă probleme severe de respirație și șoc. Fără tratament, antraxul prin inhalare este aproape întotdeauna fatal. Cu toate acestea, cu un tratament agresiv, aproximativ 55% dintre pacienți supraviețuiesc.

Antraxul gastrointestinal

Antraxul gastrointestinal

Atunci când o persoană consumă carne crudă sau insuficient gătită de la un animal infectat cu antrax, poate dezvolta antrax gastrointestinal. Odată ingerați, sporii de antrax pot afecta tractul gastrointestinal superior (gâtul și esofagul), stomacul și intestinele, provocând o mare varietate de simptome. Fără tratament, mai mult de jumătate dintre pacienții cu antrax gastrointestinal mor. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, 60% dintre pacienți supraviețuiesc.

Antraxul prin injectare

Antraxul prin injectare

Recent, un alt tip de infecție cu antrax a fost identificat la consumatorii de droguri injectabile (heroină) din nordul Europei. Simptomele pot fi similare cu cele ale antraxului cutanat, dar poate exista o infecție adânc sub piele sau în mușchiul în care a fost injectat drogul. Antraxul injectabil se poate răspândi în tot corpul mai repede și poate fi mai greu de recunoscut și tratat. O mulțime de alte bacterii mai obișnuite pot provoca infecții ale pielii și ale locului de injectare, așa că o infecție a pielii sau la locul de injectare la un consumator de droguri nu înseamnă neapărat că persoana are antrax.

Simptomele antraxului

Simptomele antraxului depind de tipul de infecție și pot apărea de la o zi până la mai mult de două luni. Toate tipurile de antrax au potențialul, dacă nu sunt tratate, de a se răspândi în tot organismul și de a provoca boli severe și chiar deces.

Simptomele antraxului cutanat pot include: vezicule sau umflături mici ce produc mâncărime, umflături în jurul plăgii, inflamații nedureroase ale pielii (ulcere) cu un centru negru. Cel mai adesea, inflamațiile apar pe față, gât, brațe sau mână.

Simptomele antraxului prin inhalare pot include: febră și frisoane, disconfort toracic, dificultăți în respirație, confuzie sau amețeli, tuse, greață, vărsături sau dureri de stomac, durere de cap, transpirație, oboseală extremă, dureri de corp.

Simptomele antraxului gastrointestinal pot include: febră și frisoane, umflarea gâtului sau a glandelor gâtului, durere în gât, dureri la înghițire, răgușeală, greață și vărsături (în special cu sânge), diaree sau diaree cu sânge, durere de cap, înroșirea feței și ochilor, dureri de stomac, leșin, umflarea abdomenului.

Simptomele antraxului prin injectare pot include: febră și frisoane, vezicule sau umflături mici la locul de injectare a drogului, inflamație nedureroasă a pielii cu un centru negru, umflături în jurul plăgii, abscese adânc sub piele sau în mușchiul în care a fost injectat drogul. Simptomele antraxului prin injectare sunt similare cu cele ale antraxului cutanat, dar antraxul injectat se poate răspândi în tot corpul mai repede și poate fi mai greu de recunoscut și tratat decât antraxul cutanat. Infecțiile cutanate și ale locului de injectare asociate cu consumul de droguri injectabile sunt frecvente și nu înseamnă neapărat că persoana are antrax.

Tratarea antraxului

Medicii au mai multe opțiuni pentru tratarea pacienților cu antrax, inclusiv antibiotice și antitoxină. Pacienții cu cazuri grave de antrax trebuie internați în spital. Aceștia pot necesita un tratament agresiv, cum ar fi drenarea continuă a fluidelor și ajutor respirator prin ventilație mecanică.

Pentru persoanele care au fost expuse la antrax, dar nu prezintă încă simptome, anumite antibiotice pot fi utilizate pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Antibioticele

Toate tipurile de infecție cu antrax pot fi tratate cu antibiotice, inclusiv antibiotice intravenoase (medicamente administrate pe cale venoasă). Dacă o persoană are simptome de antrax, este important să solicite asistență medicală cât mai repede posibil pentru a avea cele mai bune șanse de recuperare completă. Medicii vor selecta antibioticele care sunt cele mai bune pentru tratarea antraxului și care sunt cele mai potrivite pentru pacient, pe baza istoricului medical.

Antitoxina

Atunci când sporii de antrax intră în interiorul corpului, ei pot fi „activați”. Când devin active, bacteriile de antrax se pot multiplica, se pot răspândi în organism și pot produce toxine sau otrăvuri. Toxinele antraxului din organism provoacă boli severe.

După ce toxinele antraxului au fost eliberate în organism, un posibil tratament este antitoxina. Antitoxinele vizează toxinele antraxului din organism. Medicii trebuie să utilizeze antitoxina împreună cu alte opțiuni de tratament.

În prezent, există câteva tipuri de antitoxine care pot fi utilizate pentru tratarea antraxului.

Sursa: CDC

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii